Trag: Manastir Tuman - život u krugu večnosti

Manastiri su središte života srednjovekovne Srbije, duhovno utočište svih potonjih vremena, baština kulture, tradicije i duhovnosti naroda.

Srednjovekovna i bliža istorija manastira Tuman, ili Tumane kako ga u narodu često imenuju, govori da je uvek bio jedinstven po svojoj ulozi u životu meštana, jedinstven je i prostor na kome se nalazi, a bratstvo manastira, najčešće malobrojno, tokom istorije čini da manastir uprkos osvajačima, rušenju i zubu vremena stalno izrasta sa jasnom namerom da bude duhovno središte ali i riznica kulture i istorije.

U njemu se na čudesan način prožimaju paradoksalne činjenice vere, iz budućnosti, satkana istorijom, izvire sadašnjost, u centru svega imajući čoveka i njegovu duhovnost. U manastirskoj crkvi Sv. arhangela Gavrila, pohranjene su mošti Sv. Zosima Sinaita i Sv. Joakima, učenika vladike Nikolaja koji je postardao 1946. god.

Legende svedoče o nastanku imena, o životu manastira, objašnjavaju način života običnog čoveka i istorijske prilike. O duhovnom poklonjenju, monaškom životu i razlozima za zamonašenje, kao i o svakodnevnom radu govore monasi ovog manastira. Govore i o svojim manama i vrlinama, o tome šta su došavši u manastir doneli a šta naučili, o umetnosti, ljudima i veri. Spremnost monaha da široj publici prezentuju manastirsku riznicu i spremnost da baštine, štite i obogaćuju kulturno nasleđe, svakako ovaj manastir čini interesantnim za televizijsku i širu publiku.

Autor: Radica Smiljković
Reditelj: Bojan Vorkapić
Urednik: Ljubisav Aleksić
Snimatelj: Dimitrije Hadži Nikolić
Montaža: Stojan Ilić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Траг Траг

Autor:
РТС

Репортери серијала "Траг" показују Србију какву ретко ко познаје. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво