Kulturni dnevnik

Svečano i sasvim nesvakidašnje otvaranje sezone Beogradske filharmonije, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, zakazano je za večeras na Kolarcu. Filharmonija obeležava 100 godina od prvog izvođenja jedine Bartokove opere "Zamak Plavobradog", zbog koje će dvoranu Kolarca pretvoriti u modernu opersku scenu. Publika je pozvana da pređe na mračnu stranu u Bartokovom intenzivnom muzičkom trileru u čiju atmosferu će je uvesti čuvena Peta Betovenova simfonija, poznata i kao "Sudbinska".

Na programu 52. Bitefa je švajcarska predstava "Zaostavština, komadi bez ljudi" koju potpisuju Štefan Kegi i Dominik Iber, a koja zaokružuje celinu od tri instalacije na ovogodišnjem Bitefu. Reč je o instalaciji s nekoliko soba oblikovanih dokumentarnom građom, a u svakoj od njih publika otkriva način na koji određeni ljudi zamišljaju sopstvenu smrt...

U okviru pratećeg programa Bitefa, pod nazivom Bitef biblioteka večeras će biti predstavljena knjiga "Muzičko pozorište kao umetnička sinteza"  autora Svetozara Rapajića. Izdavač monografije je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

U toku je Druga nacionalna konferencija hispanista, koju organizuju Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Udruženje profesora španskog jezika Srbije. "Hispanistika u Srbiji i izazovi savremenog doba" naziv je ovogodišnje manifestacije, organizovane sa ciljem analize prisustva španskog jezika i kulture u Srbiji, ali i prepreka u prevodilačkoj i akademskoj profesiji.

U Albertini u Beču otvorena je  izložba posvećena Klodu Moneu, francuskom slikaru koji je prošao dugi put od realizma, preko impresionizma do individualnog izraza kasne faze. Izbor je reprezentativan, skupljen iz više od četrdeset internacionalnih muzeja i privatnih zbirki.

Gost Kulturnog dnevnika je arhitekta Vladimir Lovrić.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija.

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Marija Miljević Rajšić
Realizator: Maja Mandić

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Културни дневник Културни дневник

Autor:
РТС

Сваке вечери од понедељка до петка, на Првом програму РТС-а, после Дневника у 23. Обиље информација, извештаји, и анализа критичара. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво