Oko ekonomije: Približavanje Dalekog istoka

Srbija i Kina, čvršće veze.

Peti susret predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Kine, učešće na jednom od najvećih svetskih ekonomskih foruma tzv. "Letnjem Davosu", potpisivanje 11 ugovora za projekte u infrastrukturi, energetici i finansijskom sektoru Srbije vrednih 3 milijarde dolara - ukratko je ono što će obeležiti naredna tri dana kada je reč o poseti srpske državne delegacije Kini, a koju predvodi predsednik Vučić.

Izvesno je , međutim, da će ta poseta sa sobom doneti još čvršće i političke i ekonomske veze dve zemlje. Kina je, nesumnjivo, kupovinom železare Smederevo, izgradnjom Pupinovog mosta, pobedom na tenderu za kupovinu RTB -a Bor i potpisivanjem memoranduma za fabriku u Zrenjaninu vrednog milijardu evra, učešćem u izgradnji putnih i železničkih koridora, postala jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije. Činjenica je da je saradnja svaki put bila veća nakon susreta dvojice predsednika, odnosno da je dobra politička saradnja na samom vrhu bila signal i kineskim kompanijama da još više ulažu u našu zemlju.

RTS će naredna tri dana da prati posetu državne delegacije Kini, kroz svoje informativne emisije. U Oku ekonomije govorimo, izmedju ostalog, o susretima sa predsednikom I premijerom Kine, kao I sa najvišim zvaničnicima kineskih banaka i kompanija, koje su sve mogućnosti u poslovnoj saradnji, koliko je važna podrška Pekinga Beograda kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i kako Zapad gleda na približavanje Dalekog istoka.

Drugog dana posete potpisanan okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" ,koji je jedan od najvećih proizvođača automobilskih guma i planira da investira u fabriku u Zrenjaninu skoro milijardu dolara.Najavljeno je potpisivanje i ugovora za strateško partnerstvo za RTB Bor sa kompanijom Ziđin.

Sa lica mesta, iz Pekinga javlja se reporter RTSa Bojan Brkić kome je sagovornik ministar Siniša Mali.

Gosti u studiju su Katarina Zekić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Koja su očekivanja u gradu Zrenjaninu od dolaska kineske komopanije, iz tog grada izvešatava novinar Mile Novaković.

Emisiju uređuje i vodi Vesna Damjanić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво