Moja lepa Srbija: Veliko Gradište, drugi deo

Veliko Gradište se privilo uz desnu obalu Dunava, zaštićeno snagom božanske reke, kraljicom svih reka kako je nazvao Herodot. Od žita i svinja koje su sa žitnog trga odvozili u druge krajeve i širom Evrope, prevalilo je dug i težak put do kruzera i turističkih krstarica koji sve češće zastanu u ovdašnje pristanište dok putnici ne vide ovu lepu malu varoš i kristalno Srebrno jezero.

Ovaj grad ište i odavno gosti turiste, bicikliste, ribolovce, ljubitelje čiste prirode, istraživače, moderne nomade, znatiželjnike, brodare i splavare... Svi su dobrodošli. I svi ovde imaju uslove da rade ili da se odmore. Kraj tvrđave Ram i Dunava prolazi biciklistička ruta, sve su češći ovi modarni nomadi na dva točka koji pohode ove krajeve.

Ali vreme ne čeka, ljudi žele da se prevezu sa jedne strane na drugu, pa treba krstariti širokim plećima Dunava i povezivati se sa svetom.

Kakvi su sve razgovori Velikog Gradišta sa Dunavom ili putnika namernika na skeli preko Dunava saznali smo od vedrog skeledžije ili slučajnih prolaznika na šetalištu koje vodi do Srebrnog jezera.

Veliko Gradište je grad kulture i sporta, mnoge tajne čuva i Muzej sa hiljadu i po eksponata koji su mu ostavljeni u amanet, a koje u "Noći muzeja" mogu videti i svi stanovnici ovog grada i putnici namernici.

A moderan duh grada može se sagledati i putem istinitih gradištanskih priča smeštenih u strip.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Dragan Stojanović
Snimatelji: Pavle Tanasijević, Željko Jovanović
Montaža: Marko Mitrović,

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво