Trag: Milovan Glišić - tajna orlovog pera

Lako je reći ono što su književni teoretičari odavno ustanovili kao aksiom - da je Milovan Glišić svojim delom otvorio eru srpskog realizma i postao rodonačelnik seoske pripovetke. Ali, refleksija njegovog dela i njegovog lika, iako je prošlo jedanaest decenija od Glišićeve smrti, doseže do današnjih dana i iziskuje nova preispitivanja, mada i podsećanja nisu suvišna.

Valjevci s ponosom baštine činjenicu da je Glišić bio njihov zemljak i sugrađanin, a s posebnom emocijom ističu to oni koji su poput njega detinjstvo proveli uz gradačke virove i vodenice, za koje se opravdano sumnja da su jako uticale na fantazmagoriju, koje ima u ča (čiča) Milovanovoj prozi.

Glišićeva svestranost je zapanjujuća i sa aspekta današnjeg vrednovanja. Slobodno se može reći da je jedan od boljih znalaca srpskog jezika, koji je insistirao na realnim, kratkim i tačnim opisima, smatrajući to kvalitetom.

Iako je morao da napusti studije Glišić je bio veoma obrazovan, poliglota bez premca, prevodio najznačajnija književna dela sa ruskog, nemačkog i francuskog jezika. Njegovi prevodi Tolstojevog Rata i mira, Gogoljevih Mrtvih duša i Tarasa Buljbe i danas spadaju u najbolje prevode na srpski jezik. Možda se najintrigantniji deo literarnog opusa odnosi na uvođenje u književni život prvog srpskog vampira, Save Savanovića.

Milovan Đ. Glišić, Valjevac rođenjem, poslednju etapu svoga života proveo je u Dubrovniku.

U dokumentarnoj emisiji o specifičnoj Glišićevoj zaostavštini govore profesor Mihajlo Pantić, profesor Dragoljub Zorić, pisac Radovan Beli Marković, brojni Valjevci i poneki Dubrovčanin - koji se trude da od zaborava sačuvaju ovu posebnu ličnost srpske književnosti.

Autorka: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Miodrag Mićić
Montažer: Dragiša Đokić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се