Fudbal - SP: Francuska - Argentina

U subotu od 16.00 časova, na Kazanj Areni sastaju se reprezentacije Argentine i Francuske, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Biće to prva utakmica osmine finala ovogodišnjeg Svetskog šampionata. Francuzi su zauzeli prvo mesto u grupi C, gde su najpre pobedili Australiju sa 2:1, a potom i selekciju Perua sa 1:0. U poslednjem trećem kolu svoje C grupe, Franucuska je remizirala sa Danskom 0:0 i tako osigurala prvo mesto na tabeli. Izabranici Didijea Dešampa postigli su samo tri gola na turniru, od toga jedan je dao Grizman sa penala, jedan je postigao Embape iz igre protiv Peruanaca, dok je pobedonosni gol na meču sa Australijom bio delo beka protivničkog tima Behiča. 

Sa druge strane, Argentinci su na startu svoje grupe D remizirali sa Islandom 1:1, potom su u drugom kolu deklasirani od Hrvata sa 3:0, da bi u poslednjem trećem kolu protiv Nigerije golovima Mesija i Roha Argentinci ipak uspeli da se pobedom od 2:1 nađu među 16 najboljih ekipa.

Pored Roha i Mesija, za ekipu Horhea Sampaolija pogodio je još samo Aguero, na prvom meču sa Islanđanima.

Ove dve reprezentacije su 12 puta igrale do sada, od toga dva puta na Svetskim prvenstvima.

U Urugvaju 1930. godine, na prvom Svetskom kupu, Argentina je u grupi 1 pobedila Francuze sa 1:0. Nakon toga snage su odmerili i na Svetskom šampionatu 1978. koji je organizovala upravo Argentina. Popularni "Gaučosi" savladali su ponovo u grupi 1 "Galske petlove" ali ovoga puta sa 2:1. Poslednji put Argentina i Francuska odigrale su međusobni duel 2009, kada je u prijateljskom susretu Argentina slavila sa 2:0. Zapravo, na 12 dosadašnjih susreta, Francuzi su samo dva puta pobedili Argentince i tri puta je bilo nerešeno.

Argentina se prilično mučila u grupnoj fazi, jedva su stigli do osmine finala i to će im biti motiv više da se dokažu protiv jedne od najmlađih ekipa na prvenstvu. Francuzi su takođe željni dokazivanja, pogotovu protiv jednog od favorita na šampionatu. Iako Argentinci nisu prikazali spektakularnu igru do sada, ne treba ih otpisivati, tako da će Grizman, Embape, Žiru i Dembele konačno morati da prorade kako bi prošli u nastavak takmičenja. Čitav svet očekuje nove bravure Mesija, koji je zablistao protiv Nigerije, a ostaje da se vidi da li će uspeti da odvede i ove godine Argentince do četvrtfinala. Na prošlom šampionatu sveta u Brazilu 2014, Argentina je poražena u finalu od Nemačke sa 1:0.

Komentator utakmice biće Nemanja Matić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво