Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je Zoran Paunović, jedan od naših najboljih prevodioca sa engleskog jezika, ali i izvrstan esejista, što potvrđuju upravo dve objavljenje knjige eseja "Doba heroja" i "Prozor u dvorište". U knjizi "Prozor u dvorište" Paunović se bavi engleskom, američkom i srpskom književnošću dvadesetog veka, dok je "Doba heroja" knjiga eseja o suštinskoj vezi rokenrola i književnosti.

U Novom Sadu okupili su se najuspešniji menadžeri u kulturi iz cele Evrope. Povod je međunarodna edukativna konferencija "Neutralno", na kojoj se razgovaralo o kulturnim prostorima danas, koji bi trebalo da budu mesa društvenosti, naprednih ideja i emancipacije.

U Kragujevcu Galerija Rima svoju izlagačku godinu započela je otvaranjem izložbe Mihaela Milunovića, jednog od međunarodno najuspešnijih umetnika sa ovih prostora. Milunović se publici predstavio aktuelnom slikarskom produkcijom.

U Studenskom kulturnom centru počeo je deveti Festum - Festival studenata Univerziteta umetnosti.

Vlada Srbije, razrešila je dva meseca pre isteka mandata upravni odbor Narodne biblioteke Srbije čiji je predsednik bio književnik, književni kritičar i profesor Mihajlo Pantić i odmah imenovala novi, na čelu sa piscem, izdavačem magistrom kriminalističko-bezbedonosnih nauka Milošem Jankovićem. Ovaj potez izazvao je različite zapitanosti u javnosti: od toga da li je postojao razlog za ranije imenovanje novog upravnog odbora, do toga da šta je funckija upravnih odbora ovako važnih institucija.

Povodom obeležavanja 60 godina Radio Beograda 2, programa kulture i umetnosti, u Galeriji RTS-a održan je prvi u seriji koncerata kamerne muzike. Svečana koncertna linija započeta je nastupom Vokalnog sastava "Sveti Roman".

U Operi i teatru Madlenianum Mocartovim "Don Đovanijem" počelo obeležavanje dvanaestih Evropskih operskih dana. Opera "Don Đovani" je poslednja operska produkcija Madlenianuma i prva koprodukcija sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Za Evropske operske dane u Madlenianumu u petak 11. maja biće izvedena Donicetijeva opera za mlade "Ljubavni napitak".

Prateći trag od rodjenja apstraktne umetnosti i otkrića fotografije, izložba Oblik svetlosti u londonskoj Tejt galeriji pred publiku donosi period ispunjen inovacijama i originalnošću.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Goran Tomić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво