Fudbal - Liga Evrope: Olimpik Marsej - Atletiko Madrid

U sredu, 16. maja igraće se finale ovogodišnje Lige Evrope. U Lionu će se sastati Olimpik iz Marseja i Atletiko iz Madrida. Meč se igra od 20.45 časova uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Biće to duel bivšeg prvaka Evrope, Olimpika iz Marseja i nekadašnjeg dvostrukog šampiona ovog takmičenja, Atletiko Madrida.

Pred nama je treći međusobni duel ovih timova u evropskim takmičenjima. Prethodni put, Olimpik i Atletiko sastali su se u grupnoj fazi Lige šampiona 2008. kada je na Velodromu u Marseju bilo 0:0, dok je u Madridu Atletiko slavio sa 2:1.

Trener Atletiko Madrida Diego Simeone ni ovoga puta neće predvoditi svoj klub sa klupe, jer je posle isključenja u prvoj utakmici polufinalu protiv Arsenala, kažnjen sa četiri meča suspenzije od strane UEFE.

U revanšu polufinala sa Arsenalom tim je sa klupe vodio pomoćnik Diega Simeonea, Herman Burgos, a na tom susretu Atletiko je golom Dijega Koste pobedio sa 1:0 i došao do svog trećeg finala Lige Evrope u poslednjih devet godina.

Na putu do finala Madriđani su eliminisali Kopenhagen, Lokomotivu iz Moskve, Sporting iz Lisabona i Arsenal.

Atletiko je ove sezone prvi put nastupio u ovom takmičenju posle pet uzastopnih sezona u Ligi šampiona, a od dolaska Diega Simeonea na klupu tima 2011, Atletiko je osvojio Ligu Evrope 2012, Superkup Evrope 2012, titulu prvaka Španije 2014, i dva puta igrao u finalima Lige šampiona 2014. i 2016. gde ih je oba puta savladao Real iz Madrida. U sezoni 2009/2010. Madriđani su osvojili prvu titulu u Ligi Evrope kada je tim sa klupe vodio Kike Sančez Flores.

Što se tiče Olimpika iz Marseja, 1991. poraženi su u finalu Kupa Evropskih šampiona od naše Crvene zvezde, da bi dve godine kasnije u finalu prve Lige šampiona uspeli da savladaju Milan i osvoje titulu prvaka Evrope.

Od tada, Olimpik je dva puta igrao u finalima Kupa Uefa 1999. kada su izgubili od Parme, i 2004. kada ih je u finalu savladala Valensija.

U poslednjih deset sezona, Olimpik je najveći uspeh ostvario u sezoni 2011/2012. kada su stigli do četvrtfinala Lige šampiona, a u domaćem šampionatu poslednju titulu osvojili su 2009/2010.

Trener Olimpika Rudi Garsija briljantno je vodio tim ove sezone, gde su u nokaut fazi redom eliminisali Bragu, Atletik Bilbao, Lajpcig i na koncu Salcburg u polufinalu tek posle produžetaka.

Ekipu je čitave sezone predvodio fenomenalni kapiten Pajet, a pored njega glavne zvezde tima su Grk Mitroglu, Argentinac Okampos, Tovan i najbolji strelac ekipe u takmičenju Žerman.
Sa druge strane, Atletiko se uzda u sposobnosti svojih napadača, Grizmana i Diega Koste, vezni red tima predvode Koke i Saul Nigez, dok se u odbrani tim uglavnom oslanja na legendarnog Urugvajca Godina i besprekornog golmana Oblaka.

Komentator utakmice biće Nemanja Matić, koji je ove godine prenosio mečeve Lige Evrope od kvalifikacija u kojima je nastupala naša Crvena zvezda, pa sve do finala u kojem, prema njegovom mišljenju nema favorita.

"Olimpik je pokazao ove sezone raznovrsnu i maštovitu igru, pogotovo u nokaut fazi, gde su do polufinala uvek postizali mnogo golova kada im je bilo najpotrebnije. Bragi su dali tri gola, Bilbau u dvomeču ukupno pet golova, baš kao i Lajpcigu u četvrtfinalu. Ova ekipa pokazala je neiskustvo samo u polufinalu, kada su prokockali prednost od 2:0 nad Salcburgom, ali su na kraju ipak stigli do finala. Igraju visok presing, odlični su u kontranapadima i imaju Pajeta koji u svakon trenutku može da iznenadi lucidnim potezom ili jednostavno strahovitim udarcem sa distance. Koriste bekove koji napadaju visoko i brzo se transformišu iz odbrambene u napadačku formaciju. Oni će napasti Madriđane, bez obzira na to što će im pretiti opasnost od kontranapada Grizmana i Koste. Olimpik jednostavno tako igra - napadački. Sa druge strane, Atletiko ima ogromno iskustvo, i oni znaju da čekaju i sačekaju svoju šansu kao protiv Arsenala u oba meča polufinala. Jedan od Francuza će odlučiti tok utakmice - Grizman ili Pajet" - izjavio je Matić.

RTS je pripremio i specijal u emisiju posvećenu ovogodišnjem finalu, a emisiju će voditi novinar Goran Stepić koji će imati interesantne goste u studiju, i sa njima će pripremiti zanimljivu analizu utakmice.

Meč se igra na stadionu Olimpika iz Liona, tako da će Marsej svakako imati veću podršku na domaćem terenu, u svojoj zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво