Kulturni dnevnik

U Galeriji Srpska akademije nauka i umetnosti u sredu 14. marta biće otvorena izložba "Dakle, vi ste taj Uroš Predić?"

Postavka je realizovana povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića i premijerno prikazana u Narodnom muzeju Zrenjanin, koji čuva vredan legat našeg slikara. Izložba u Galeriji SANU će za razliku od zrenjaninske biti dopunjena sa tri portreta u vlasništvu Umetničke zbirke SANU, Autobiografijom Uroša Predića iz Arhiva SANU, portretom Mihajla Pupina koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Idvor, kao i čuvenom slikom Kosovka devojka u vlasništvu Muzeja grada Beograda, koju publika ima priliku ponovo da vidi nakon dužeg vremena. Gost Kulturnog dnevnika je autorka izložbe, viši kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin, Olivera Skoko.

Simbolično na 200 godišnjicu od stvaranja moderne srpske države i proglašenja Kragujevca za prestonicu u Knjaževsko-srpskom teatru  premijerno je izvedena predstava "Dvesta" rađena po tekstu Petra Mihajlovića u režiji Jovice Pavića.

Na 131. godišnjicu Narodnog pozorišta u Nišu, na sceni ovog teatra premijerno je izvedena predstava "Ulica usamljenih automobila" Zorana Pešića Sigme u režiji Đurđe Tešić.

U Skupštini grada grčkom vizuelnom umetniku Dimitrisu Papajoanou uručena je nagrada "Jovan Ćirilov-za korak dalje". Papajoanu nagradu je dobio za komad "Nigde" koji je izvela holandska trupa Introdans, u okviru 14. Beogradskog festivala igre prošle godine.

U Etnografskom muzeju od danas može se pogledati istraživačko-izložbeni projekat "Kosovski i šarkoski vez". U fokusu istraživanja je tekstilna radionost i kulturno nasleđe oblasti Šarkoz u Mađarskoj i Kosovo na Kosovu i Metohiju i vez kao jedna od njihovih osobenosti.

Povodom 15 godina od ubistva Zorana Đinđića u Domu omladine Beograda predstavljena je knjiga "Portret političara u mladosti" Dragana Lakićevića Lakasa.

Umetnici Nemanja Bogunović i Maja le Ru Obradović odrzali su zajednički koncert na Kolarcu. Reč je o susretu dve gitarističke škole - američke i francuske.

U Rektoratu Univerziteta umetnosti svečano je uručena nagrada "Pavle Vasić" za publikovano delo iz oblasti primenjene umetnosti i dizajzna za 2017. godinu., dr Jasni Jovanov za knjigu "Dragan Aleksić - Likovne kritike".

U  italijanskom gradu Akuileji otvorena je izložba "Blago i imperatori. Raskoš rimske Srbije", na  kojoj  su predstavljeni eksponati iz  muzeja u Beogradu, Novom  Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Negotinu, Požarevcu. Organizatori postavke:  Fondacija  Akuileja, Zavod za  arheologiju, lepe umetnosti i pejzaž regiona  Friuli Venezija Đulija i  Narodni  muzej  u Beogradu postavkom više od  60  značajnih  eksponata insistirali su na  univerzalnim, visokim vrednostima  koje  brišu granice i  kulturu  uzdižu  na najviši  nivo dijaloga i saradnje.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Miloš Aćanski

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво