Apokalipsa - Prvi svetski rat

Da li se žrtvovanje celog naraštaja moglo izbeći? Leže li koreni Drugog svetskog rata u Prvom? Serija traži odgovore na ova pitanja kroz lični, ljudski pogled na rat, na način na koji su ga videli "obični" ljudi.

Peti deo - Spas

Rat je nastao iz ljudskog nasilja, zarobio je sve strahom, poslao ih u pakao i oni sada besno iščekuju njegov kraj.

Rat je trajao četiri godine. Mobilisano je bilo sedamdeset pet miliona ljudi. Poginulo je deset miliona vojnika: sedam hiljada Portugalaca, trinaest hiljada Belgijanaca, devedeset hiljada Bugara, sto dvadeset hiljada Amerikanaca, sto trideset hiljada Srba, dvesta hiljada Rumuna, trista pedeset hiljada Turaka, četiristo pedeset hiljada Italijana, devetsto hiljada vojnika iz trupa širom Britanskog carstva, iz Kanade, Njufaundlenda, Australije, Novog Zelanda, Indije i Južne Afrike. Nastradalo je milion i dvesta hiljada vojnika iz Austrougarskog carstva, milion i četiristo hiljada iz Francuske i njenih kolonija: Senegala, Alžira, Tunisa i Maroka. Ubijeno je milion i sedamsto hiljada Nemaca i milion i osamsto hiljada Rusa.

Dvadeset miliona vojnika je bilo povređeno, a umrlo je i osam miliona civila. Nije bilo porodice u kojoj neko nije poginuo, nastradao od gasa, ostao bez udova ili postao siroče... Ali svetom se širila radost koja kao da je trebalo da izbriše nezamislive gubitke prvog masovnog ubistva u istoriji čovečanstva.

Vojne i političke vođe su želele da očuvaju sećanje na rat tako što su naručivale izradu ogromnog broj spomenika koji su predstavljali vojnike kako marširaju ka borbi i slavi. Uprkos masovnoj klanici, ovi spomenici trebalo je da ubede narod u to da je u ratu ispravno ubiti i biti ubijen zarad odbrane domovine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво