Neka Školska bude s vama

Od 3. februara 2018. na Prvom programu RTS-a pod sloganom "Neka Školska bude s vama" - Redakcija školskog programa počiela je sa emitovanjem novih 10 epizoda magazinske serije "Provetravanje" i igrano-dokumentarne serije "UPS! - U problemu sam".

Provetravanje

Žanr vesterna je, kako to obično biva, nastao u književnosti u 19. veku. Međutim, tek je na krilima kinematografije vestern doživeo svoj pravi sjaj. O tome šta je sve "bilo jednom na divljem zapadu" - govoriće se u prilogu koji je pripremio Mateja Maksimović.

Kao što je muzika neiziostavan deo uspeha vestern filmova, tako je ona neizostavan deo života braće Matić iz Kruševca koji su osnovali bend Stereo Deficit. O ljubavi prema muzici i svojim planovima, govoriće Aleksa i Andreja.

Sa sledećim prilogom predstaviće se jedna uspešna školska sekcija. Osma beogradska gimnazija može da se pohvali brojnim sportskim uspesima. Među najtrofejnijim je muška odbojkaška ekipa koja nosi titulu prvaka države. Međutim, u Provetravanju će se predstaviti ženska odbojkaška ekipa koja je na dobrom putu da zaseni svoje muške kolege. Njihova priča je priča o odbojci.

Saradnici: Kristina Filipović, Anja Conev, Sara Stanić, Ana Jovičić, Jana Petrović, Lidija Simić, Tamara Kedić, Mateja Maksimović, Bogdan Car, Stefan Jovčić, Luka Vukšić, Filip Radojević, Aleksa Petrović.

Urednik: Blaženka Bijelić
Novinar saradnik: Višnja Pečenčić
Montažer: Zorica Blagojev
Reditelj: Milica Soldatović Mikić

UPS! - U problemu sam: Nasilje u porodici

Nasilje u porodici rasprostranjenije je nego što se misli. Teško se otkriva i zaustavlja jer je skriveno pod velom porodične tajne. Žrtve ga retko prijavljuju iz straha od osvete, zbog osećaja stida, ili zato što krive sebe za ono što im se dešava ili nemaju dovoljno informacija o adekvatnim službama pomoći. Kada žrtva fizički i na drugi način doraste nasilniku, dešava se da bilo u pokušaju samoodbrane ili odbrane drugih preuzme ulogu nasilnika. Tako se ciklus fizičkog nasilja nastavlja. Često se pogrešno misli da nasilje koje se dešava među odraslima može da ostane skriveno od dece. Čak i kada ga direktno ne trpe, porodično nasilje ostavlja trajne psihološke posledice na mlade osobe.

Kako nasilje u porodici utiče na adolescente, na njihovo formiranje i odnose sa drugima, objašnjava dr Oliver Vidojević. Svoje mišljenje o tome ko i kako može pomoći mladoj osobi koja trpi ili prisustvuje nasilju u porodici iznose učenici Pete beogradske gimnazije.

urednik serije: Tamara Vešković
producent serije: Biljana Dautović
glume: Nina Srdić Hadži-Nešić, Ana Ninković, Nikolina Kokunešovski, Đorđe Mišina, Aleksa Jovanović, Sergej Bojović, Aleksa Petrović, Ana Škiljević, Andrea Simonović, Milena Radovančev, Nikola Bićanin, Lazar Šljukić, Luka Jovanović i Nevena Eskić
stručni konsultant: Vesna Brzev-Ćurčić
scenario: Maša Vujošević, Kristina Đuković i Tamara Vešković
direktor fotografije: Milan Stanić
snimatelj: Aleksandar Beatović
fotograf: Gordan Jović
vizuelni identitet: Marko Rajić i Maša Vujošević
snimatelj zvuka: Ljuba Jovanović
originalna muzika: Vladimir Pejković
kostimograf: Natalija Lukić
scenograf: Aleksandar Cvijanović
dizajn zvuka: Srđan Filipović
montažer: Goran Mitrović
reditelj: Maša Vujošević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво