Apokalipsa - Prvi svetski rat

Da li se žrtvovanje celog naraštaja moglo izbeći? Leže li koreni Drugog svetskog rata u Prvom? Serija traži odgovore na ova pitanja kroz lični, ljudski pogled na rat, na način na koji su ga videli "obični" ljudi.

Četvrta epizoda - Bes

U rovovima, posle tri godine rata, ljudi su očajni i besni i jedva čekaju da svemu dođe kraj. U Nemačkoj, kao i svuda drugde, žene su radile umesto muškaraca. Muškarci su mrtvi, ili su na frontu, ili su previše stari.

Nemci su 1917. godine bili u defanzivi na zapadu. Oni odlučno čuvaju teritoriju koju su osvojili na severu Francuske i u Belgiji. Na istoku, Nemačka je okupirala preko osamsto hiljada kvadratnih kilometara Ruskog carstva.

U Rusiji februara 1917. godine car Nikolaj Drugi je i dalje na bojnom polju i komanduje vojskom. U prestonici, carica vlada u njegovo ime. Poginulo je milion ipo ruskih vojnika, a skoro pet miliona je bilo povređeno. Ruski vojnici su počeli da se bune. Mnogi su napuštali položaje i vraćali se suprugama koje su, dvadeset trećeg februara 1917. godine u Sankt Peterburgu demonstrirale protiv rata, gladi i smrti svojih muževa. Petnaestog marta 1917. godine, Nikolaj Drugi je abdicirao.

U Engleskoj, Džordž Peti nije želeo da ugrozi svoj položaj i slavu. Britanska vlada je bila zabrinuta zbog mogućnosti širenja revolucionarnih ideja. Zato je savetovala kralja da uskrati utočište caru i njegovoj porodici. Džordž Peti je napustio svog rođaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво