Biseri i povelje - Nemanjići

Kulturno-umetnički program-Redakcija za kulturu i umetnost, pripremila je serijal minijatura pod imenom Biseri i povelje - Nemanjići.

Serijal sadrži deset minijatura posvećenih različitim pričama o srpskom srednjem veku, o kojima će govoriti istoričari, istoričari umetnosti i arheolozi. Gledaoci će imati priliku da čuju priču o jedinom sačuvanom ličnom predmetu Svetog Save, njegovom štapu, zatim priču o oružju i opremi srednjovekovnih junaka, o portretima vladara na freskama, diplomatiji koju su vodili Nemanjići, krunisanju Stefana Nemanjića, srednjovekovnoj muzici i instrumentima, kostimima i modi, stvaranju kulta i svetorodne dinastije, relikvijama koje je Sava doneo u Srbiju, o prestonici i dvorovima Nemanjića u Starom Rasu.

U serijalu učestvuju: dr Marko Popović, dr Smilja Marjanović Dušanić, dr Radivoj Radić, dr Bojan Popović, dr Ivana Perković, dr Andrej Vujnović, dr Danica Popović i dr Dragan Vojvodić.

Urednik serijala: Svetlana Ilić

Montažer: Miroslav Nikolov

Osma epizoda: Zlatni pojas i biseri

Najveća promena u sferi kostima koja se ikada desila u istoriji čovečanstva bila je u srednjem veku. Odeća sa malim brojem šavova postaje kostim napravljen od velikog broja komada koji se zajedno uklapaju, što je odlika i savremenog kostima. Zato se smatra da se sredinom 14. veka pojavila moda kao fenomen. Dr Bojan Popović iz Galerije fresaka govoriće o srpskom srednjovekovnom kostimu, kako je izgledao kostim vladara, vlastele, predstavnika crkve, a kako kostim običnih ljudi, šta nam govore ornamenti na kostimu, da li je kostim nastajao u Srbiji ili je bio uvezen, koliko su uticaji sa zapada i istoka uticali na izgled srpskog kostima?

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво