Dramski utorak: Siroti mali hrčki

Veliki srpski scenaristi: Sećanje na Gordana Mihića

Četvrti i poslednji televizijski film iz ciklusa koji smo naslovili "Veliki srpski scenaristi: sećanje na Gordana Mihića" je naslov "Siroti mali hrčki", snimljen 1973. godine. Film emitijemo 28. januara 2020. na programu RTS Svet, a režirao ga je Vladimir Momčilović. Siroti mali hrčki Siroti mali hrčki

Dva sitna službenika državnog ministarstva dosađuju se u kancelariji i izmišljaju nebulozne priče da bi prekratili vreme. Između njih izbija svađa koja raste do neslućenih razmera. Ovaj TV film pripada humoristićkom ciklusu Neobične priče koji je sadržavao osam priča: Trkač, Micko, Siroti mali hrčki, Poštenje, Njurci, Draga tetka, Ženska priroda, Jastuk. Sačuvani su samo "Siroti mali hrčki".

Siroti mali hrčki Siroti mali hrčki

Olga Božičković, novinar lista "Politika", o drami "Siroti mali hrčki" je napisala: "... tekst prevazilazi okvire obične humorističke epizode, koja se, pošto je zabavila i nasmejala, može bržo i olako zaboraviti. Gorak ukus koji ona posle smeha ostavlja znak je da je Mihić ukazao na nepremostivost zidova koje ljudska sebičnost izgrađuje i preko koje je zaista nemogućno uspostaviti bilo kakvu komunikativnost. U režijskom postupku Vladimira Momčilovića valja poštovati zrelost sa kojom je shvatio da scenska ogoljenost i što povučenija i nevidljivija rediteljeva intervencija ističe i naglašava jasnoću i direktnost glumačkog kazivanja, odnosno reljefnost dramaturške strukture, misaonu slojevitost teksta..."

Siroti mali hrčki Siroti mali hrčki

Uloge tumače: Slobodan Perović, Predrag Laković, Vladimir Popović, Bora Todorović i Milutin Butković.

urednik ciklusa: Marko Novaković
režija: Vladimir Momčilović
scenario: Gordan Mihić
direktor fotografije: Svetozar Stošić
scenografija i kostim: Miodrag Hadžić
montaža: Marko Ivačković

broj komentara 0 pošalji komentar