Trezor

Emisione stanice na Tupižnici i Crvenom čotu

Iz redakcijskog dnevnika: Tupižnica, Mreža TV predajnika u Srbiji - kratak izveštaj saprvog snimanja za seriju Mreža TV predajnika u Srbiji koju Redakcija za istoriografiju priprema u saradnji sa inženjerima i tehničarima iz sektora Emisione tehnike i veza. Od svih predajnika koje će ekipa "Trezora" obići (Subotica, Venac, Crveni čot, Vršac, Avala, Tornik, Ovčar, Crni vrh, Deli Jovan, Tupižnica, Jastrebac, Kopaonik, Mokra gora, Besna kobila, Cviljen i Goleš) počelo se polovinom oktobra sa posetom predajniku na Tupižnici, koji uz onaj na Deli Jovanu jedini nije srušen u Nato bombardovanju. Sa TV ekipom išli su penzioneri inž. Đura Opačić iz Beograda i Radomir Urošević iz Kragujevca, a domaći na Predajniku bili su: Miodrag Katunac, rukovodilac emisionog centra Tupižnica; Radovan Lojović, Predrag Radunović, Vladimir Anđelković, Branislav Damjanović;  Zlata Radičević, domaćica i Radomir Radičević, domar u penziji, a zatekli smo u poseti Vidana Markovića, rukovodioaca predajnika Deli Jovan.

U ovoj kratkoj najavi emisije, koja je tek u pripremi, videće se "znamenitosti" na putu do planine Tupižnice na koje je ukazivao naš "vođa puta" inž. Đura Opačić: Čestobrodica, Krivi vir, Lukovo, Poslovno rekerativni sportski centar "TA Balašević", Boljevac, Bučje... i nepregledna prostranstva koja se šire sa vrha Tupižnice, na istoku preko Stare planine do bugarskih vrhova, na  jugozapadu do Kopaonika i Jastrepca, i piramidom Rtnja koja dominira nad celim vidokrugom.

- Snimatelj Borislav Ristović, asist. snimatelja Bojan Danilović, tonac Slobodan Mišić, rasvetljivač Milan Mihajlović, organizator Gordana Grdanović, grafička obrada Ivan Jevtić, montažer Zorica Blagojev, autor Bojana Andrić

 

Iz redakcijskog dnevnika: Fruška gora, Mreža TV predajnika u Srbiji - kratak izveštaj sa puta po Fruškoj gori, u poseti inženjerima i tehničarima nastarije emisione stanice Crveni Čot, koja je uz predajnik na Avali emitovala prvi program prvog dana rada Televizije Beograd. Naravno nije se mogao zaobići ni stub nekoliko kilometara dalje, na Iriškom vencu. Predajnik na Crvenom Čotu uništen je potpuno u Nato bombardovanju (gađan je 5. aprila, 29. i 31. maja); posetili smo krater gde je nekada bio objekat sa predajnikom odavno već obrastao rastinjem i novi stub podignut 2003. godine koji nije u funkciji; a posada, već sedam godina, privremeno, radi u podstanarskim uslovima: sa predajnikom postavljenim u derutnom hotelu "Venac" i antenama na stubu vojvođanskih radioamatera.

Na Iriškom vencu čiji je objekat takođe uništen i betonski stub oštećen (gađan 20, 24. i 28. aprila, zatim 7, 22, 29. i 31. maja, pa 1. i 8. juna) stanje je nešto bolje, nova kućica za posadu je izgrađena, a na jako oštećenom stubu, na prvoj etaži aktivini su uređaji Televizije Vojvodine, Televizije Beograd i nekoliko drugih televizijskih stanica. Emisije o životima pre i posle Nato bombi na ova dva emisiona objekta primarne mreže, biće završene i emitovane kasnije, ovo je tek kratak prilog o boravku ekipe "Trezora" na Fruškoj gori.

 - Učesnici: penzioneri sa Crvenog Čota: Josip Želi, Josip Gregor, Dragiša Ćirković, Andrija Perak, Milenko Jekić i sadašnji šef predajnika Goran Ristić kao i zatečeni radnici u smeni i iz Održavanja; penzioneri na Iriškom vencu: Franjo Horvat, Borivoje
Milosavljević, Jovan Kisić i sadašnji šef predajnika Đorđe Stavenov.

- Snimatelj Borislav Ristović, asistent snimatelja Bojan Danilović, snimatelj zvuka Slobodan Mišić, rasvetljivač Zlatko Herceg, saradnik Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, montažer Zorica Blagojev, autor Bojana Andrić 

 

Letnji dan na Crvenom čotu - Ekipa "Trezora" posetila je Emisionu stanicu na Crvenom Čotu koja je posle dugo vremena doživela pravi preporod. Mada uslovi još uvek nisu vraćeni na onaj period uoči bombardovanja, učinjen je ogroman korak u obnavljanju neophodne opreme, nabavljeni su novi predajnici za digitalno emitovanje i obezbeđeni znatno bolji uslovi za rad i život posade.

- Učesnici: Goran Ristić, šef predajnika Crveni Čot; dipl. inž. Milan Ostojić, rukovodilac Službe Telekomunikacije ETV; Predrag Lazić, rukovodilac Službe Održavanja; Dragan Pavlović, rukovodilac FM Odražavanja; Radiša Petrović, Izvršni direktor ETV; Miša Orlić, Izvršni direktor Tehnike Radio Beograda; Miodrag Katunac, šef predajnika Tupižnica; Slavko Rašić, šef predajnika Ovčar; Vidan Marković, šef predajnika Deli Jovan.

- Ekipa: snimatelj Milan Ilić, snimatelj zvuka Miroslav Gojković, saradnik-snimatelj Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, urednik Bojana Andrić

broj komentara 0 pošalji komentar