Beogradska trilogija

TV drame studenata FDU

"Dramski ponedeljak" prikazuje premijere televizijskih drama nastalih u sklopu saradnje Radio-televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Snimanje se odvijalo pod supervizijom profesora Gorana Pekovića, mentora ovog projekta, i urednika TV drame Marka Novakovića, odgovornog urednika Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa.

Beogradska trilogija, Vaja Dujović, Marko Janketić, Hana Selimović
Beogradska trilogija, Vaja Dujović, Marko Janketić, Hana Selimović

Dramu "Beogradska trilogija" po tekstu Biljane Srbljanović u scenario je adaptirala studentkinja dramaturgije Tijana Grumić.

Beogradska trilogija, N. Nezirović, S. Isailović i F. Hajduković
Beogradska trilogija, N. Nezirović, S. Isailović i F. Hajduković

Biljana Srbljanović je komad "Beogradska trilogija" posvetila mladima iz svoje zemlje. U biti je to komad koji se bavi dramom emigracije i gubitkom sopstvenih korena. Tri priče koje se smenjuju u toku novogodišnjih noći 1996, 1999. i 2018. godine predstavljaju tri karakteristične epizode čitave jedne generacije koja je odrasla između mržnje, nasilja i smrti i koja je napustila Srbiju kako bi sledila nadu u "mogući" život. Njihove destinacije su različite i udaljene među sobom (Prag, Sidnej, Los Anđeles), ali ova drama pokazuje da u "globalnom" svetu ne postoji velika razlika u mestima boravka naše mlade dijaspore. U ovim trima pričama likovi su povezani istom sudbinom: uklapanjem, odnosno odbacivanjem u novu realnost, i deljenjem zadovoljstva i nemira svakodnevnog života sa svojim vršnjacima.

Beogradska trilogija, Nikola Šurbanović
Beogradska trilogija, Nikola Šurbanović

Rediteljka "Beogradske trilogije" je studentkinja režije Jovana Avramović, direktor fotografije je studentkinja kamere Ana Melentijević, a producentski posao preuzelo je student produkcije Nemanja Leković. Montažu će takođe potpisati student FDU-a Aleksandar Aleksić, scenograf drame je Vladimir Ćirić (student Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu), kostimograf Aleksandra Milojković a kompozitor Predrag Radisavljević (student Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Uloge u ovoj TV drami poverene su studentima glume sa nekoliko dramskih fakulteta iz Srbije, kao i već afirmisanim mladim glumcima.
Uloge tumače: Hana Selimović, Milan Marić, Vaja Dujović, Marko Janketić, Filip Hajduković, Sonja Isailović, Nedim Nezirović, Nikola Šurbanović, Mia Simonović, Dimitrije Aranđelović i Vanja Nenadić.

Beogradska trilogija, Dimitrije Aranđelović
Beogradska trilogija, Dimitrije Aranđelović

urednik drame: Marko Novaković
mentor projekta: prof. Goran Peković
reditelj: Jovana Avramović
scenarista: Tijana Grumić (po istoimenoj drami Biljane Srbljanović)
producent RTS: Biljana Dautović
producent FDU: Nemanja Leković
direktor fotografije: Ana Melentijević
scenograf: Vladimir Ćirić
kostimograf: Aleksandra Milojković
kompozitor: Predrag Radisavljević
montažer: Aleksandar Aleksić i Tamara Kostić
šminker: Vesna Mijušković
dizajner zvuka: Nemanja Antonić, Marko Veljković i Teodora Đurković
proizvodnja: Radio-televizija Srbije i Fakultet dramskih umetnosti 2018. godine


broj komentara 0 pošalji komentar