Srbija na vezi

Šta (nam) se piše? Gost prelistavanja je urednik "Vesti" iz Frankfurta Branimir Đokić.

Pre dvadeset sedam godina dnevni list "Vesti" sa sedištem u Frankurtu, uspeo je da probije sankcije i da dođe do naših ljudi u dijaspori sa informacijama koje su ih najviše interesovale. U to vreme, pored Satelitskog programa RTS-a, to je bio jedini mediji, koji je kao takav održavao i jačao vezu između matice i rasejanja. Saradanja koju smo uspostavili tada, traje i danas. Ovoga puta,  urednik "Vesti" Branimir Đokić komentarisaće aktuelnu situaciju koja se tiče položaja Srba u zemljama regiona.

U Beogradu je održan okrugli sto sa temom "Položaj i  problemi srpskog naroda u Crnoj Gori", o čijim zaključcima izveštava Biljana Radulović.

Književnica Milunka Banduka Jovović, rođena je u Sarajevu, a od devedestih godina radi kao nastavnica u Podgorici, gde je napisala mnoga svoja dela, među kojima je i pesma "Digli ruku na azbuku" i zbirka aforizama žena aforističara "Žensko pismo", govori o položaju srpskog pisca u Crnoj Gori. Prilog su pripremile kolege iz Srpske TV Crne Gore.

U saradnji sa Društvom članova Matice srpske u Republici Srpskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i kulture Srpske, U Banjaluci počinje kampanja "Karavan kulture govora" koju sprovodi Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora "Izražajnost". promociji kampanje, prusustvovale su kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

U mestu Srb u Lici (Hrvatska), živi nešto manje od pet stotina stanovnika, čiju većinu čine Srbi. Jedan dan njihove svakodnevice, zabeležile su kolege iz TV produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar.

"Ponori zla" naziv je stripa autora Jovana Bratića koji prikazuje stradanje Srba tokom Drugog svetskog rata na prostoru istočne Hercegovine. Da podsetimo, bio je to deo prostora zloglasne NDH. O delu koje se bazira isključivo na istorijskim činjenicama, a o kojima se dugo ćutalo, večeras razgovaramo sa autorom Jovanom Bratićem koji će biti naš gost u studiju.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Rediteljka Ernestina Gligorijević

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar