Srbija na vezi

Svetkovina pisane reči, kojoj se, evo već 64 godine radujemo svakog oktobra, je završena. Predstavljeno je obilje izdanja iz produkcije više od 500 izdavača od čega 60 iz inostranstva, a počasni gost ove godine bio je Egipat.

Sajam je sa protokom vremena menjao svoj koncept ostavši najveća i najznačajnija manifestacija posvećena književnosti u ovom delu Evrope. Ipak, neki izdavači smatraju da je podlegao estradizaciji i potrošačkom mentalitetu, te da je u fokusu prodaja, a ne knjiga i pisac, smatraju pojedini izdavači.

Osim što je bila domaćin u Beogradu, Srbija je učestvovala na sajmovima u Pekingu, Moskvi, Frankfurtu…

 


O nastupu Srbije na ovom prestižnom sajmu, održanom tek nekoliko dana pre beogradskog, za emisiju govori publicista, dr Vladimir Umeljić, koji već nekoliko decenija živi upravo u Frankfurtu.

Sajam je bio povod da u Beograd dođu portugalski i kanadski generali Karloš Branko i Luis Makenzi, i predstave prevode svojih knjiga u kojima svedoče da u Srebrenici nije bilo genocida.

Gosti u studiju: Prof. dr Irina Antanasijević, ruski i srpski filolog, književni kritičar i prevodilac, Vesna Kapor, nagrađivani pisac i učesnik moskovskog Sajma i Mladen Vesković, savetnik u Ministarstvu kulture za međunarodnu saradnju i savremeno stvaralaštvo Srba u inostranstvu.

Urednici: Milena Vujović i Tatjana Adamović

Realizacija: Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar