Srbija na vezi

Stradanje Srba u NDH: tužna sećanja, tužniji zaborav

Danas je Međunarodni dan sećanja na Jadovno. U jednom od prvih kompleksa logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, Gospić-Pag-Jadovno, na najsvirepiji način ubijeno je desetine hiljada ljudi među kojima je bilo dece, žena, staraca. U znak sećanja, juče je, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske, Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj, Eparhije gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista održan pomen stradalima. Istm povodom, kod Šaranove jame na Velebitu, 15. Juna, desetu godinu za redom, okupili su se članovi Udruženja "Jadovno 1941." kada je služen parastos. O našoj kulturi sećanja, borbi za nezaborav, i reviziji istorije s druge strane, razgovaramo sa predsednikom Udruženja "Jadovno 1941." Iz Beograda Veljkom Đinovićem.

Rat devedesetih i akcija "Oluja" doveli su do novog stradanja i  progona stotine hiljada Srba iz Hrvatske. Odlazeći, za sobom su ostavili neizbrisiv trag bitisanja srpskog naroda na tim prostorima o čemu svedoče manastriri Krupa, Krka, Gomirje, Dragović, i mnoge druge svetinje i spomenici naše duhovnosti. Oni malobrojni koji su ostali, ili se vratili, ne zaboravljaju ko su. Svečana akademija u Belom Manastiru, samo je jedna u nizu kojom se obeležava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Događaj su pratile kolege iz Tv produkcije  ZVO Vukovar.

Srbi u Sloveniji su se ujedinili i okupili pod jednom organizacijom. Naš gost biće prvi predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević.

Predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nedavno je boravio u Mađarskoj. Pored susreta sa premijerom Viktorom Orbanom, boravak je iskoristio i za sastanak sa predstavnicima srpske zajednice u ovoj susednoj zemlji, ali i posetu ustanovama kulture i duhovnosti Srba sa tih prostora. Posetu predsednika Dodika pratila je urednica RTV Varoš iz Budimpešte Diana Đurić Kondić, koja nam je za ovu priliku pripremila i priču sa svečanog koncerta povodom 25 godina KUD-a "Taban" iz Budimpešte.

Urednice Milena Vujović i Nada Vukelić

Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar