Magazin Srbija na vezi

O Teslinoj fondaciji iz Filadelfije, o duhovnom i kulturnom centru Srba u Skandinaviji, o Fondaciji "Mali svet Kanade".

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije na upravo završenoj konferenciji u Beogradu, ugostila je i specijalnog gosta Marka Alesija, direktora poslednje Tesline laboratorije "Vordenklif" na njujorškom Long Ajlendu, koja bi uskoro trebalo da postane muzej. Njegov dolazak je i prilika da se uspostavi direktna saradnja, most između Muzeja Nikola Tesla u Beogradu i budućeg u Njujorku. Specijalno za "Magazin Srbija na vezi" govori Mark Alesi, a gost u studiju je Nikola Lončar, predsednik Tesline fondacije iz Filadelfije.

Rade Bubalo, Suzana Gvozdenović Puzović i Dragica Gačić
Rade Bubalo, Suzana Gvozdenović Puzović i Dragica Gačić

Ekipa naše emisije je boravila nedavno u Švedskoj, Geteborgu, gde je 25. maja obeleženo 40 godina parohije i 10 godina postojanja srpskog hrama Sveti Stefan Dečanski, koji je velikim zalaganjem srpske zajednice u tom delu Švedske otkupio nekada protestanski hram i pretvorio u pravoslavni, srpski. Danas je to duhovni i kulturni centar Srba u
Skandinaviji koji služi na ponos svim Srbima, ali i svima ostalima koji žive na tim prostorima i koji ga rado posećuju kao svoj dom. Veliki broj Rusa, Ukrajinaca, Belorusa, Rumuna i njihovih prijatelja Šveđana, okupio se i na ovoj svečanosti deleći radost okupljanja i druženja.

Za emisiju govore i njegovo preosveštenstvo episkop britansko-skandinavski g. Dositej koji je zajedno sa ruskim sveštenicima, pravoslavnim švedskim i drugima, služio svetu arhijerejsku liturgiju, protojerej stavrofor Dragan Mijailović, prota Dragan, koji je i osnovao parohiju pre 40 godina i na čiju je inicijativu nastao ovaj hram, sada najveći u Skandinaviji, kao i sveštenici koji sada vode ovaj hram.

O aktivnostima Fondacije "Mali svet Kanada" koji stipendiraju darovite đake i studente u Srbiji i Republici Srpskoj, organizujući mnoge kulturne manifestacije u Torontu i širom Kanade, izveštava Branka Dikanaović Trbojević.

Muzički gosti emisije, AKUD "Krsmanac" i "Sestre Gobović".

Urednik emisije Suzana Gvozdenović Puzović

Reditelj Dragica Gačić

broj komentara 0 pošalji komentar