Pevajte moje pesme: Miodrag Todorović Krnjevac

Može se reći da je Krnjevac bio "Vuk Karadžić" za srpsku narodnu muziku. Ostavio je za sobom bogatu riznicu svog muzičkog stvaralaštva čije pesme traju decenijama. Iako je bio samouk, može se reći da je imao znanje akademika.

Miodragov otac Aleksandar bio je vrhunski harmonikaš. Prošao je kroz sve faze razvoja harmonike sa dugmadima i svoje znanje je preneo na sina Miodraga. Tako se Miodrag kao dvanaestogodišnjak upoznaje sa tajnama muzike i postaje ne samo očev učenik nego i sledbenik u usavršavanju prstoreda za harmoniku dugmetaru. Počinje da se bavi muzikom noseći u sebi od detinjstva melodije rodnog kraja.

Komponovao je preko 150 narodnih kola među kojima je pokazao i svoju veliku virtuoznost naročito u opusu umetničkih kola od kojih je kolo "Saborski odjek" kompozicija za koju može mnogo da se kaže. To je jedno od najboljih i najvećih ostvarenja koje je dao srpski narodni melos, zahvaljujući velikoj obdarenosti ovog izuzetnog kompozitora. Interesantno je to da prva kompozicija koju je komponovao, bila je zabavna pesma ili tzv. šlager "Samo tvoje plave oči".
broj komentara 0 pošalji komentar