Svetionik sa Apenina

Fotografije na kojima su meštani Velike Hoče, autorke Federike Troizi, kroz izložbu "Prosvetli tamu", ispričale su dirljivu priču o getu u srcu Evrope, u 21. veku. Izložba je prerasla standardne okvire i pretvorila se u glasan apel i skretanje pažnje na sudbinu Srba iz enklava na Kosovu i Metohiji.

Komponujući originalnu muziku za ovaj projekat, podršku je dao i Đovani Lindo Fereti, frontmen nekadašnje grupe "SSSR", začetnik panka u Italiji, sada gorštak u ređo-emilijanskim Apeninima. Đovani Lindo Fereti i Federika Troizi Đovani Lindo Fereti i Federika Troizi

Izložbu "Prosvetli tamu" videlo je hiljade posetilaca u 7 gradova Rima, a u Srbiji putuje od Niša, preko Beograda i Novog Sada, do Zaječara.

Fotografije sa izložbe biće prodate na onlajn aukciji a novac usmeren ka potrebama žitelja Velike Hoče.Amici di Decani - Prijatelji Dečana, organizacija osnovana u Rimu, okuplja uglavnom Italijane. Ima i Srba. Od svog osnivanja finansijski pomažu obrazovanje dece iz metohijskih enklava.

Zahvaljujući njima teško oboleli mališani operisani su i lečeni na najuglednijim klinikama u Italiji, da bi se porodicama vratili živi i zdravi. Izuzetno su angažovani na širenju istinite slike o životu u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Zahvaljujući Prijateljima Dečana, svake godine u avgustu mesecu, prijatelji iz Italije stižu u Metohiju, na Igre u Hoči (Gioca Hoca). Ima akrobata, ima onih plešu, konstruišu, podučavaju, ali i pripovedaju, sviraju ili jednostavno vode računa o redu. Svako od njih, baš kao i autorka izložbe "Prosvetli tamu", u domovinu se vraćaju obogaćeni saznanjima, motivisani na još snažnije humanitarne kampanje.

Iz emisije, Federika Troizi - fotograf Iz emisije, Federika Troizi - fotograf

Za emisiju govore fotograf Federika Troizi, arhimandrit Ilarion Lupulović, monah Benedikt Skarfi, kustos izložbe Jasmina Andonović, novinar Alesandro Gori, akademski slikar Nebojša Bogdanović i humanitarni radnik Silvija Batistini.

Emisija je snimljena u Beogradu, januara 2018. godine.

Autor emisije Mirjana Nikolić

 

broj komentara 0 pošalji komentar