Ono malo časti

Film je snimljen prema motivima pozorišnog komada Bratislava Petkovića "Legija časti", koju je, zajedno sa autorom drame, napisao reditelj filma Filip Čolović.

Oktobra 2001. godine u Beogradu novinarka rubrike "Aktuelnosti" radi intervju sa Tanaskom Rakićem, sinom srpskog borca iz prvog svetskog rata Temeljka i bivšim udbašem, koji je i sam sada penzioner i živi povučeno u jednoj baraki. Ono malo časti - Miodrag Krstović i Nikola Rakočević Ono malo časti - Miodrag Krstović i Nikola Rakočević

Razgovor ih odvodi u 1953. godinu. Tanasko oživljava sećanje na tadašnji susret Milunke Savić, narednika srpske vojske i kapetana Blagoja Petrovića, koji se odigrava u jednoj beogradskoj kafani u vreme posete Nikite Hruščova Jugoslaviji.

Ono malo časti - Ljiljana Blagojević Ono malo časti - Ljiljana Blagojević

Kroz evociranje uspomena iz Velikog rata, bitaka i ranjavanja kroz koja su prolazili, Milunka, Blagoje i Tanasko, uz preplitanje scena od 1914. do 2001. godine, ispovedaju priču o vremenima u kojima se, na sličan način, događaju istovetni zaboravi i nepravde onima koji su svoje živote časno polagali na oltar otadžbine.

Ono malo časti - Miodrag Krstović i Ljiljana Blagojević Ono malo časti - Miodrag Krstović i Ljiljana Blagojević

Uloge u TV filmu "Ono malo časti" tumače:
Ljiljana Blagojević (Milunka Savić), Miodrag Krstović (Blagoje Petković), Toma Kuruzović (Tanasko Rakić), Nikola Rakočević (Tanasko Rakić, u mladim danima), Sonja Kolačarić (novinarka) i Vladislav Mihailović (fotograf).

Ono malo časti - Toma Kuruzović Ono malo časti - Toma Kuruzović

Urednik filma: Marko Novaković
Scenarista i reditelj: Filip Čolović
Direktor fotografije: Periša Đinđić
Scenograf: Dragoslav Ivković
Kostimograf: Aleksandra Aleksandrić
Kompozitor: Srđan Marković
Montažer: Ivan Vasić
Snimatelj zvuka: Ljubomir Jovanović
Dizajner zvuka: Aleksandar Zoričić
Producent i glavni organizator: Dragana Bogdanović
Izvršni producent: Marija Bereta
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2016. godine

Ono malo časti - Vladislav Mihailović, Toma Kuruzović i Sonja Kolačarić Ono malo časti - Vladislav Mihailović, Toma Kuruzović i Sonja Kolačarić
broj komentara 0 pošalji komentar