Trag: Tunis - nova priča

Tunis je najsevernija zemlja Afrike, bogata istorijom i kulturom. Poslednjih decenija, Tunis se u velikoj meri okrenuo turizmu, pa je ova zemlja postala gotovo najpopularnija turistička destinacija.

Pre Arapskog proleća, 2011. godine, Tunis je godišnje posećivalo više od osam miliona turista. Danas je taj broj nešto manji, ali je i dalje višemilionski. Tunis privlači turiste bogatom kulturom, dobro opremljenim hotelima, lepim plažama. Ali, tu su i izleti u Saharu, i ekskluzive poput igranja golfa.

Najatraktivnija turistička ponuda je Kartagina - muzej na otvorenom. Svima znana latinska izreka "Kartaginu treba razaroti" ili poznata filmska priča "Kartagina u plamenu" završavaju se maglovitom predstavom o nastanku, usponu i nestanku drevnog grada čiji su najviši dometi i trajanje sudbinski povezani sa imenom velikog vojskovođe Hanibala Barke. Današnja deviza turističkih poslenika mogla bi, jednstavno, da glasi - Kartaginu treba videti! Ona je danas stecište arheologa i tirusta koji pokušavaju da na njenim ostacima prepoznaju i osete neko drugo vreme i možda saznaju još koji podatak o istoriji ne samo Tunisa već i čitave severne Afrike.

Tunišanima je danas i bezbednost gostiju veoma važna, pa su mere obezbeđenja hotelskih kompleksa podignute na najviši nivo. U organizaciji Ambasade Tunisa u Beogradu i Ministarstva turizma i zanata Tunisa, grupa novinara beogradskih medija, među kojima je bio i autor emisije Novica Savić, boravila je u Tunisu kada je i nastala ova emisija.

Autor: Novica Savić
Snimatelji: Zoran Miljković, Novica Savić
Novinar: Aleksandra Radeč
Urednik: Ljubisav Aleksić
Odgovorni urednik redakcije Aktuelnosti: Dragan Stojanović

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. feb 2018, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

Srbija u Tunisu

Kada odete u Tunis pre nego sto sednete na kamilu ili vas odvuku u Saharu i pre bilo cega... prvo obidjete grobove nasih slavnih predaka koji pocivaju u mestu Menzel Burgiba blizu Bizerte. E nakon toga shvaticete koliko su tunizani nasi prijatelji i koliko im nasa nacija duguje. Hvala.