Upitnik

Kosovo - 10 godina od proglašenja nezavisnosti

Ove sedmice navršava se deset godina otkako je kosovski parlament 17. februara 2008. godine jednostrano samoproglasio nezavisnost od Srbije. Šta se promenilo od čina donošenja Deklaracije o nezavisnosti, koju je istog dana Vlada Srbije poništila kao protivpravni akt privremenih organa u Prištini, a na ulicama glavnog grada organizovane su demonstracije?

Kakva je danas pozicija Beograda? Kakva je sudbina Kosmeta? Da li se ona rešava ove i sledeće godine potpisivanjem obavezujućeg sporazuma čiji je sadržaj za sada nepoznanica, ili priznanjem nezavisnosti, kao što tvrdi Priština? Šta su moguća rešenja kosovskog pitanja? Kakva je uloga unutrašnjeg dijaloga, nakon kojeg je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će izaći pred javnost sa predlogom za Kosovo? Da li nam predstoji referendum o Kosovu i o čemu bi narod trebalo da se izjašnjava? Da li Srbija može da se izbori za imovinu srpskih preduzeća i SPC, koju su samoproglašene kosovske vlasti uzurpirale ili privatizovale?  

Gosti: Nenad Popović, ministar bez portfelja, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Republike Srbije i Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju (2008).

broj komentara 0 pošalji komentar
Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]