S Tamarom u akciji

Sokobanja, akcija pomoći velikoj porodici Stanojević, repriza

Bojan i Sandra Stanojević iz Sokobanje, zajedno su od prvog razgreda srednje ugostiteljske škole. Ona je završila kuvarski smer a on je školu napustio kada mu je umro otac. Poput svog oca i dede, radi kao rudar u sokobanjskom rudniku.

Oboje su bili jedinci i zato su želeli veliku porodicu. Imaju šestoro dece: Maksima (11), Lanu (9), Jelenu (7), Jovana (5), Lauru Mariju (3) i novorođenče od dve nedelje. Nakon nekoliko godina podstanarskog života, Bojanova majka je ipak prihvatila snahu i unuke. Primila ih je da zajedno žive u porodičnoj kući. Bojan je potom uspeo da majci sagradi u istom dvorištu malu kuću a on je sa decom i suprugom ostao u većoj, svojoj dedovini.

Najproblematičnija u ovom porodičnom objektu u Sokobanji bila je vlaga - uništila je zidove i napravila buđ, koja najviše smeta malom Jovanu jer je astmatičar. Električna instalacija je bila veoma loša, stolarija dotrajala. Usled nedostatka toplotne izolacije, zimi je kuća bila jedva podnošljiva za život osmočlane porodice. Slab pritisak vode, prouzrokovao je da leti gotovo da nisu mogli da koriste kupatilo...

Bojan i Sandra su veoma posvećeni vaspitanju i obrazovanju njihove dece, sa željom da "niko više u porodici ne mora da bude rudar". Deca su odlični đaci, vole da čitaju, međusobno se podržavaju i pomažu.

Kada je Tamara stigla sa ekipom u Sokobanju da obraduje Stanojeviće, Bojan je bio u bolnici, zbog povrede na radu. A od uzbuđenja zbog Tamarinog dolaska, Sandra i deca nisu uspevali da se spakuju kako treba pa su im u tome pomogli njena sestra i komšinice.

Uz pomoć lokalnog Javno-komunalnog preduzeća, Tamara je uspela da ubrza proceduru da se ovaj porodični objekat priključi na novi gradski vodovod ali da se priključe na elektro-energetsku mrežu, preko novih betonskih bandera.

I ovoga puta zahvaljujući solidarnosti (koja je postala sinonim za Tamarine humanitarne poduhvate tokom TV serijala "S Tamarom u akciji"), uz pomoć dobrih ljudi i u ovom kraju Srbije - fasadera, majstora za oluke i limara, velika složna i nadahnuta ekipa profesionalaca rešila je sve građevinske izazove i zadatke u predviđenom roku!

Dok su trajali radovi na kući, Tamara je sa decom Stanojevića stigla da obiđe i brojne lepote Sokobanje: izletište Lepteriju, Soko Grad, planine Ozren i Rtanj a otkrila je i čime najviše vole da se bave deca u ovom kraju istočne Srbije...

broj komentara 0 pošalji komentar