Čitamo Andrića

Oktobar na RTS-u u znaku Andrića

Povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića, u saradnji sa Zadužbinom nobelovca, Kulturno- umetnički program RTS-a, Redakcija za kulturu i umetnost pripremila je serijal od 24 minijature pod nazivom "Čitamo Andrića".

Serijal posvećen Andriću zamišljen je kao sećanje uz čitanje njegove proze. Godišnjica rođenja nobelovca je 9. oktobra. Tog dana emitovaćemo epizodu u kojoj Andrić čita kraći segment iz svog romana "Na drini ćuprija.

Oktobar će biti u znaku Andrića. Svakog dana biće prikazana jedna književna minijatura u kojoj glumac, pisac, arhitekta,operski pevač, reditelj, sportista, muzičar... čita odlomak iz nekog Andrićevog dela. Deo tekstova koje čitaju gosti serijala, ponudila je Andrićeva zadužbina a neki učesnici su odabrali ono što za njih ima poseban značaj.

Andrićevo stvaralaštvo je neiscrpna inspiracija generacijama koje su odgovore na pitanja o životu i sudbini čoveka na Balkanu, pronalazile u njegovim romanima i pripovetkama, istovremeno uživajući u lepoti piščeve rečenice ili "tom divnom adađu" kako se svojevremeno izrazio Krleža. Čarolija Andrić je u jednostavnosti izraza, prefinjenom stilu, ritmu i melodiji teksta, ističu učesnici serijala. Andrića se ne možemo zasititi jer svaka njegova rečenica, otmenom mirnoćom, ispinjava čitaoca, dajući odgovore i na nepostavljena pitanja.

Svaki učesnik serijala je na sebi svojstven način, odao priznanje velikom piscu, čitanjem izabranog odlomaka i otkrivajući nam u čemu vidi lepotu njegovog dela.

Zastupljeni su gotovo svi naslovi našeg nobelovca. A biće zanimljivo čuti priče učesnika, kako o značaju Andrićevog dela, tako i o njihovom intimnom doživljaju njegovog stvaralaštva. Reditelj Ivana Stivens se opredelila za minimalistički vizuelni identitet serijala koji je raealizovao scenograf Aleksandar Cvijanović a doći će do izražaja zahva ljujući direktoru fotografije Periši Đinđiću. Grafički dizajner je Dragan Bulović a montažer Bojan Filipović.

U serilaju učestvuju, predsednik SANU akademik Vladimir Kostić, glumci: Svetlana Bojković, Mirjana Karanović, Nina Janković, Vojin Ćetković, književni kritičar i teoretičar Tihomir Brajović, pisci: akademik Miro Vuksanović, Mihajlo Pantić, Vladislav Bajac, Ivana Dimić, Ljubica Arsić, Vladimir Pištalo, Vule Žurić, pisac i muzičar Marko Šelić-Marčelo, operski umetnik Katarina Jovanović, arhitekta Branislav Mitrović, košarkaš Dejan Tomašević, novinar Olivera Kovačević, reditelj i Nikita Milivojević i Nebojša Bradić, upravnik Andrićeve zadužbine Žaneta Perišić i vokalni solista Bilja Krstić.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Nebojša Bradić

Urednici: Neda Valčić Lazovići i Lidija Božić

broj komentara 0 pošalji komentar