Ono malo časti, In memoriam: Toma Kuruzović (1930-2017)

Povodom smrti poznatog srpskog glumca Tome Kuruzovića (1930-2017) Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, u četvratak 03. avgusta na RTS 2 od 22.20 časova, prikazuje televizijski film "Ono malo časti", proizveden u vlastitoj produkciji naše kuće.

Film je snimljen prema motivima pozorišnog komada Bratislava Petkovića "Legija časti", koju je, zajedno sa autorom drame, napisao reditelj filma Filip Čolović.

Toma Kuruzović i Sonja Kolačarić
Toma Kuruzović i Sonja Kolačarić

Oktobra 2001. godine u Beogradu novinarka rubrike "Aktuelnosti" radi intervju sa Tanaskom Rakićem (čiji lik tumači Toma Kuruzović), sinom srpskog borca iz Prvog svetskog rata Temeljka i bivšim udbašem, koji je i sam sada penzioner i živi povučeno u jednoj baraci.

Razgovor ih odvodi u 1953. godinu. Tanasko oživljava sećanje na tadašnji susret Milunke Savić, narednika srpske vojske i kapetana Blagoja Petrovića, koji se odigrava u jednoj beogradskoj kafani u vreme posete Nikite Hruščova Jugoslaviji.

Kroz evociranje uspomena iz Velikog rata, bitaka i ranjavanja kroz koja su prolazili, Milunka, Blagoje i Tanasko, uz preplitanje scena od 1914. do 2001. godine, ispovedaju priču o vremenima u kojima se, na sličan način, događaju istovetni zaboravi i nepravde onima koji su svoje živote časno polagali na oltar otadžbine.

Miodrag Krstović i Ljiljana Blagojević
Miodrag Krstović i Ljiljana Blagojević

Uloge u TV filmu "Ono malo časti" tumače:
Ljiljana Blagojević (Milunka Savić), Miodrag Krstović (Blagoje Petković), Toma Kuruzović (Tanasko Rakić), Nikola Rakočević (Tanasko Rakić, u mladim danima), Sonja Kolačarić (novinarka) i Vladimir Mihailović (fotograf).

Urednik filma: Marko Novaković
Scenarista i reditelj: Filip Čolović
Direktor fotografije: Periša Đinđić
Scenograf: Dragoslav Ivković
Kostimograf: Aleksandra Aleksandrić
Kompozitor: Srđan Marković
Montažer: Ivan Vasić
Snimatelj zvuka: Ljubomir Jovanović
Dizajner zvuka: Aleksandar Zoričić
Producent i glavni organizator: Dragana Bogdanović
Izvršni producent: Marija Bereta
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2016. godine

broj komentara 0 pošalji komentar