Bez vize: Buči Guča

Pre nekoliko dana održan Svetski dan muzike ekipi « Bez vize « dao je povod da vam pokaže, kakav se značaj u svetu pridaje muzici iz Srbije.

Svetski dan muzike : zašto je muzika Guče uvek više činila za nas nego mi za nju ?

Prva priča dolazi sa proslave Dana muzike u Matinjonskoj palati : u sedištu premijera Francuske, trubi iz Guče nisu odoleli ni francuski drzavni vrh, ni stotine visokih zvanica… Ništa manje interesantna nije ni činjenica da je Živeli orkestra, duvački orkestar  iz Guče, sačinjen od samih Francuza ! O srpskim notama radosti svedočiće vam bivši francuski premijer Manuel Vals, diva world music Indi Zara i francuzi koji sviraju srpsku muziku.

A šta se dogadja preko leta kada  - željni da vide kako srpsko trubačko ludilo zaista izgleda - stotine muzičara i novinara iz cele Evrope nahrupi podno Ovčara i Kablara ? U drugoj priči, izmedju ostalog, doživećete neponovivu atmosveru Guče, videti kakvu pomamu izaziva stotina trubača na završnom takmičenju, saznati šta je novinarku slavnog „L monda“ nateralo da kaže da je reč o najneobičnijem evropskom festivalu – a šta nepoznatog autora da na majci napiše „ to što sam ja popio, drugi nisu preplivali „ !

Autori i voditelji Maja Martinović i Vladan Jočić


Urednik serijala Vladan Jočić

broj komentara 0 pošalji komentar