Ekskluzivno: Privatan posed – zabranjen ulaz

Jedan posed snimljen iz vazduha, prvi put Mira Adanja Polak videla je na slici u novinama. Znala je da je u Padeju, ali nikako nije mogla da dođe do vlasnika tog zamka koji joj je privukao pažnju.

Nakon višemesečnog traganja, došla je do gospodina Darka Višnjića, poslovnog čoveka i kupca imanja koje je nekada pripadalo porodici Šulhof iz Budimpešte.

Dva brata bankara - Veber i Lederer - izgradili su ovaj letnjikovac u Padeju, završen 1901. godine, i tada zaposlili 2000 seljaka u sezoni na sadnji bele i crne vinove loze i pšenice. Posedovali su u to vreme 80 do 100 konja, proizvodili 40.000 litara vina i 10.000 litara šampanjca. Izvozili su vino u Mađarsku i Francusku i izgradili prugu od zamka do železničke stanice u Padeju.

Porodica je boravila u ovom zamku sve do rata, kada se povlači u Budimpeštu. Porodicu Šulhof smeštaju u koncentracione logore i ona nestaje u ratnim vihorima. Imanje propada, u ratnim razaranjima spaljena biva i vinova loza i čitavo imanje ostaje zapušteno.

Darko Višnjić veruje da se ovaj zamak nalazi na važnom strateškom mestu gde se prepliće nekoliko kultura i gde u miru i lepoti može sa svojom porodicom da uživa, vraćajući polako sve funkcije ovog neobičnog zamka čija je rekonstrukcija završena 2010. godine.

Kako sada izgleda zamak Šulhof? Koji su bili motivi Darka Višnjića da uđe u komplikovanu rekonstrukciju čitavog imanja? Šta je saznao o porodici koja je tu nekada živela? Ko je Darko Višnjić i koja je njegova životna priča? Trenutno u svetu radi na eksploataciji nekih rudnika u Africi i obećava da će naći vremena da se odmori ili će zamak početi da živi neki svoj novi život i otvoriti vrata posetiocima.

 

broj komentara 0 pošalji komentar