Pesma Evrovizije 2016: Finale, prenos

Sa velikim nestrpljenjem očekujemo veliko finale 61. Pesme Evrovizije u Stokholmu. Srbiju predstavlja Sanja Vučić ZAA sa pesmom "Goodbye", koju je komponovala Ivana Peters, pod rednim brojem 15. Radio-televizija Srbije će na Prvom i Satelitskom programu večeras u 21.00 direktno prenositi finalno veče najgledanijeg muzičkog takmičenja u Evropi.

Domaćini sloganom poručuju da je veoma važno da se Evropa ujedini kroz muziku. Ovogodišnja tema, inspirisana maslačkom, simbolizuje snagu otpora i fleksibilnosti, ali i regeneracije - kada seme maslačka odleti, novi život nastaje gde ono sleti.

Pravo glasa u velikom finalu imaju sve zemlje koje učestvuju ove godine, uključujući i zemlje učesnice koje nisu uspele da se plasiraju u veliko finale, a to znači da ćemo čuvenu frazu "12 points goes ..." čuti čak 42 puta.

Način glasanja od ove godine je radikalno izmenjen u odnosu na dosadašnji sistem. Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12. To znači da će najboljih 10 pesama i po mišljenju žirija i 10 po mišljenju gledalaca dobiti poene. Kako navode iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), ovako će se steći novi nivo uzbuđenja za stotine miliona gledalaca širom Evrope i sveta.

Nakon što gledaoci glasaju putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri glasova iz 42 zemlje učesnice uključiće se u program kao i do sad i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija. Nakon saopštavanja rezultata žirija, glasovi publike će se iskombinovati dajući svakoj pesmi određeni skor. Poene gledalaca saopštiće voditelji takmičenja, počevši od zemlje koja je dobila najmanji broj poena publike, pa sve do zemlje koja je dobila najveći broj glasova, što će dovesti do kulminacije napetosti i uzbuđenja. Za one koji bi želeli da znaju kako je njihova zemlja glasala, svi glasovi - i publike i žirija, biće dostupne posle takmičenja na sajtu Eurovision.tv.

Kroz finalno veče vodiće nas prošlogodišnji pobednik Mans Zelmerlov i Petra Mede koja je bila domaćin Pesme Evrovizije 2013. Veliko finale Radio-televizija Srbije direktno će prenositi na Prvom i Satelitskom programu u subotu, 14. maja u 21.00.

Komentator prenosa: Duška Vučinić

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 14. maj 2016, 13:13) - stokholm [neregistrovani]

Srbija

Idemooo narode. Vote for Srbija :) Glasajte!!!