Kontekst 21

Kakva je voda koju pijemo? Da li se u Srbiji reciklira otpad i kako? Na koji način se muzeji širom zemlje pripremaju za manifestaciju Noć muzeja i Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10? Koje naše naučnike je Ruska akademija nauka nagradila za doprinos zaštiti životne sredine?

U ovonedeljnoj emisiji serijala Kontekst 21 pored brojnih zanimljivosti, detaljno istražujemo kakvu vodu pijemo i koji su načini da se zaštiti zdrava voda za piće. O tome kakav je sistem vodosnabdevanja u Srbiji, koje su sličnosti i razlike između flaširane i vode sa česme i kakva je budućnost vodnih resursa u našoj zemlji, saznaćete od gosta u studiju - doktora Zorana Stevanovića, profesora na Departmanu za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta.

Otkrivamo i kako izgleda novo postrojenje "Makiš 2" u "JKP Beogradski vodovod i kanalizacija" i kakav put voda pređe od postrojenja za preradu do slavine potrošača. Stručnjaci govore i o tome koje su hemijske karakteristike voda i, što je vrlo bitno, kako one utiču na zdravlje ljudi. 

Pitanje reciklaže se kod nas sve češće razmatra, dok su sistemi za reciklažu u svetu vrlo razvijeni. Otkrivamo vam kako sistem za reciklažu funkcioniše u Srbiji, šta se sve prerađuje i koji su načini da reciklaža postane rutina za većinu ljudi u našoj zemlji.

U susretu manifestaciji "Noć muzeja" i predstavljanju nove manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", posetili smo nekoliko muzeja u zemlji i videli kako se oni pripremaju za ova dva važna kulturna događaja. Otkrićete zašto Prirodnjački muzej u Beogradu nema svoju zgradu ni posle 120 godina postojanja, kao i šta su novo pripremili muzeji u Boru i Užicu.

Naši naučnici dobili su nagrade Ruske akademije nauka za doprinos zaštiti životne sredine i unapređenju međunarodne saradnje - akademik SANU Zoran Maksimović, akademik Vidojko Jović, profesor dr Dragan Veselinović i profesorka dr Larisa Jovanović.

Svi koji žele da postanu urednici na "Vikipediji" sada mogu da nauče kako to i da postanu. Naime, "Vikimedija Srbije" organizuje konferenciju "WikiLive 2015", koja će biti održana 25. i 26. aprila od 10.00 časova, u maloj sali SKC-a. 

Podsećamo vas i da posetite ciklus predavanja "Hemija vode" koji je u toku u Kolarčevoj zadužbini, a namenjen je onima koji se bave problemima zaštite životne sredine - hemičarima, biolozima, geohemičarima, ali i svima koji žele da budu bolje obavešteni o problemima vezanim za fizičko-hemijski i higijenski kvalitet vode. Predavanja su posvećena organskim polutantima u vodi i njihovoj štetnosti, fenomenu zagađenja vode koji nazivamo eutrofikacija, zatim vodi kao univerzalnom rastvaraču, ali i posebnosti i neobičnosti molekula vode.

Urednik Konteksta 21: Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Reditelj: Milan Jovanović

broj komentara 0 pošalji komentar