Žikina šarenica

Prvi put emisija "Žikina šarenica" ove nedelje gostuje u Pirotu, gradu specifične lepote i zanimljivih ljudi.

Gledaoce će pozdraviti glumci ovog kraja na pirotskom dijalektu koji ne morate da razumete ali ćete osetiti lepotu pirotske duše.

Ovog vikenda u Pirotu se održava Međunarodni folklorni festival pa će učesnici pokazati svoje umeće.

Nadmetaće se i izvanredni majstori pirotskog kačkavalja, roštilja i jedinstvene peglane kobasice.

Pirotski ćilim imaće posebno mesto u celoj priči o Pirotu.

Uz zanimljive priče nastupiće brojni umetnici, amateri ovog kraja, ali i drugi. Gost emisije ovog puta je i Narodni orkesta RTS-a.

Autor i voditelj Žika Nikolić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 12. avg 2014, 14:53) - Đukić Božidar [neregistrovani]

"Sarenica u Pirotu"

Pre svega ovo je jedna predivna emisija koja upoznaje Srbiju sa njom samom. Imao sam čast da i sam učestvujem u toj emisiji 2006. godine i vidim da to izvanredno iznutra funkcionise. Borba sa vremenom. U Pirotu sam živeo 33 godine, upoznao taj narod, njihove običaje, govor, ponašanje, razmišljanje, a direktno sam učestvovao i u kulturnom stvaralaštvu tog naroda.
Ova "Šarenica" je i pored obilja podataka ipak prikazala Pirot u najboljem svetlu, ljude i običaje. Vreme je bilo limitirajuči faktor zašto još toga nije prikazano. Verujem da će Piroćanci ponovo ugostiti "Šarenicu" dogodine i još toga mnogo prikazati.

(nedelja, 10. avg 2014, 15:41) - Aleksić Suzana [neregistrovani]

Piročanka sam

Pored već čuvenih ćilimova, kačkavalja, kobasica i Stare planine gde se odgajaju pirotska jagnjad, što ste pomenuli, skoro da ništa nije bilo od starih zanata koji su se i danas sačuvali i zadržali (kovači, grnčari, ćumurdžije, potkivači itd). Očekivala sam da vidim Piročance, naše glumce, pisce, intelektualce.Trebali ste da pozovete: Vidu Todić-glumicu, Dušicu Jonić-Činče glumicu koja sada živi u Pirotu, Suzanu Mančić, Slobodana Aleksića-Daku glumac Dečjeg pozorišta u Beogradu, Tomislava Manića-Mandu pevača, Dejana Janoševića-Kileta pevača, mlade rok grupe, učenike "Škola gitare Doma Kulture", Učenike baletske škole, najboljeg profesora Geografskog fakulteta Stevu Stankovića koji je napisao izuzetno kvalitetne udžebike i studije o Pirotskom kraju, Srbiji i sveta. Niste spomenuli i prikazali Manastire, istorijske kulturne spomenike, Kej, Sarlah.Tužna sam zbog toga jer sam Piročanka. Hvala Vam za ponuđenu mogućnost da ostavim svoj komentar.