Novo poglavlje sa EU

Da li je Brisel bliži nakon berlinskog susreta Vučić -Merkel

Ovde možete pročitati kraću, tekstualnu verziju emisije Oko 

Odnosi sa Prištinom ili finansijska kontrola, dva su poglavlja u konkurenciji koja bi mogla da budu prva otvorena u pregovorima sa Evropskom Unijom. Srbija je dobila zeleno svetlo za javne finansije, ali se čeka politička odluka hoće li time da se krene u pregovarački proces sa Briselom.

Koliko će trajati pristupni pregovori Srbije, koji su zvanično otvoreni 21. januara, teško je predvideti. Cilj Srbije je, da se svih 35 pregovaračkih poglavlja zatvori 2018. godine. Koliko to zavisi od nas samih, koliko od spremnosti Brisela da uvaži naše specifičnosti i mogućnosti? Koliko se pregovara, a koliko se prihvataju uslovi iz Brisela? Da li će Berlin da pomogne Srbiji u pregovorima, ne postavljajući nove uslove?

Sa druge strane, u poseti Beogradu je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - koliko ukrajinska kriza i odnosi sa Moskvom mogu da utiču na evrointegracije?

O tim pitanjima, kao i onom šta Srbiju čeka na putu do Brisela za Oko ekonomije govore šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i predsednica Beogradskog Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

O raspoloženju EU prema novim članicama, posebno Srbiji, govori specijalni reporter RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.

Emisiju vodi: Vesna Damjanić - Branković

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 17. jun 2014, 21:20)
anonymous Moma [neregistrovani]

cime raspolaze

Sama rec, FOND,(u ovom slucaju, za politicku izuzetnost/sta to znaci/)podrazumeva raspolaganje nekim sredstvima.Odakle ta sredstva za sta se koriste,koji su rezultati i u cemu se u praksi ogleda aktivnost fonda.Inace, gospodju Sonju Liht, veoma postujem i veoma cenim njenu visoku(ako smem da ocenim)intelektualnost.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]