Ponovo cvetaju „Tikve"

"Tu neki komad, kazališne neke tikvice. Kako cvate tikva. Ali ta njegova tikva, koji je to pisao, ne cvate, jer ona je, izgleda, potpuno gnjila... A ko govori? Govori onaj koji je bio na mramoru, na otoku tamo, na Golom otoku." Josip Broz Tito presudio je predstavi koju nije ni gledao.

Predstava je odmah skinuta s repertoara JDP-a, a knjiga prognana iz knjižara i biblioteka. Slučaj „Kad su cvetale tikve" 1969. godine bio je i prekretnica i kulturno-politički skandal.

Reditelj Boro Drašković skoro tri decenije nije radio u pozorištu. Pisac Dragoslav Mihailović, inače opterećen i golootočkim iskustvom, godinama je bio pod prismotrom DB-a i dobio je svoj dosije u Arhivu Josipa Broza Tita.

Zbog čega su o „Tikvama" raspravljali Tito, Kardelj i vrh Komunističke partije?

Kako je štampa iz dana u dan menjala svoje izveštaje? Ko je „sadio tikve a obrao bostan"?

Zašto „Tikve" više ne mogu da izazovu skandal, ali i dalje privlače publiku? Kako ih čitamo 2014. godine?

O svemu tome u emisiji "Oko" govore: pisac Dragoslav Mihailović, glumci Mihailo Janketić i Miloš Biković („stariji" i „mlađi" Ljuba Šampion), reditelj predstave koja se sprema u BDP-u Slobodan Skerlić, Vida Ognjenović, koja je režirala "Tikve" u Narodnom pozorištu 1984. godine, prvi put posle zabrane, prof. dr Vladeta Janković i novinar i publicista Pero Simić.

Autor emisije Dragana Ignjić, urednik Gorislav Papić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 30. maj 2014, 21:19) - anonymous moma [neregistrovani]

branje bostana

Pamtim i ko je sadio tikve i ko je obrao bostan.I sada znam ko sadi tikve a ko bere bostan.Inace, visoko cenim i knjizevno delo i pozorisni napor i zato sto su odlicni i zato sto su primenjivi i na druga vremena.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]