Bajka Dobrice Ćosića

Da li je Dobrica Ćosić bio srpski Tolstoj ili je njegovo delo precenjeno i kakva je njegova uloga u srpskoj politici od Josipa Broza do Borisa Tadića?

U najtežim trenucima za Srbiju u ovom veku preminuo je čovek koji je ovaj vek smatrao tuđim. A koji je u onom, 20. njegovom veku bio sve što je hteo. A pre svega pisac koji je opisao srpsko vreme smrti u Prvom svetskom ratu, deobe u Drugom svetskom ratu, vreme zla posle Drugog svetskog rata ali i vreme vlasti, koju je i lično iskusio i blizu koje je uglavnom i bio.

Da li je Dobrica Ćosić uistinu bio srpski Tolstoj ili je njegovo delo precenjeno, koji su koreni njegovog uspeha, kad je bio najbliži Nobelu i kakva je njegova uloga u srpskoj politici od vladavine Josipa Broza do vlasti Borisa Tadića?

Gosti Oka: Slobodan Gavrilović, sociolog, Vladimir Kecmanović, pisac i Predrag Marković, istoričar.

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 24. maj 2014, 20:03) - Isidora Đolović [neregistrovani]

Za života priznat

Rastužila me vest o smrti gospodina Ćosića, ali, još više snaga predrasuda i političkih kontroverzi pojedinaca koji su sasvim neprimereno reagovali na smrt jednog VELIKOG PISCA, umetnika i hroničara našeg doba, pre i iznad svega. Dobrica je srpskoj književnosti pružio ogroman doprinos svojim delima koja su, slobodno to možemo reći, dostojna svetskih klasika. Od nepravedno zaboravljene antiutopije "Bajka", preko "Deoba" i "Daleko je sunce", do veličanstvene sage o Katićima koja je obuhvatila vek naše burne istorije i pokazala kobno, a večno vraćanje istog, njegovi romani su mu obezbedili status žive legende naše umetnosti pisane reči. 

(subota, 24. maj 2014, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Veliki čovjek

Dobrica je bio veliki čovjek. Nije on bio "otac nacije" kako su to njegovi protivnici kao tezu uzeli da bi mogli pljuvati po njemu. Politika ga je "ubila", mislio je najbolje a ispalo je suprotno. Uloženi trud da se stanje na ovi uzavrelim prostorima popravi i rat okonča što ranije, protivnici mira su sve obrnuli i Dobricu satanizovali. Kao pisac bio je najveći i još dugo ostati srpski pisac. Njegaova djela su fantazija, sam je trebao da ih okonča sa "vremenom vlasti" i ove poslednje knjige, posebno ova "Bosanski rat" mu nika nije trebala.
Na novom groblju za njega nije bilo mjesta, bilo je za njegove učenikae a njega učitelja nije. Ko se sve sahranio na tom groblju velikana, moguće da je bolje što on nije.
Neka mu je vječna slava i hvala za sve ono što sam sa uživanjem čitao, od djetinjstva i "Daleko je sunce" pa do poslednjih njegovih knjiga. Kad bih morao odabrati bilo bi to "Derobe". Pored toga bio je i hrabar čovjek: digao je glas protiv Golog otoka, satanizacije Rankovića i dosta toga, Hvala mu.

(subota, 24. maj 2014, 11:17) - V. Nikolic [neregistrovani]

Умео је да слуша

...и тамо у Шумадији, чудила су се деца свом вршњаку Добрици са каквом пажњом сатима слуша "излапелог" деду Велимира који је причао о повлачењу кроз Албанију и томе како је у болници у Паризу јео грожђе усред зиме - нико то мом прадеди није веровао тада, осим визионара - Добрице Ћосића.
Хвала Гостима, Домаћину и РТС-у за ову емисију.

(petak, 23. maj 2014, 21:33) - anonymous Moma [neregistrovani]

jeste veliki pisac

Od sezdesetih godina procitao sam nekoliko njegovih knjiga i smatram ga vrhunskim piscem, posto sam uspeo da njegova dela ne mesam sa politikom.Vremenom,intelektualci,narocito demokrate, su se podelili na one koji su ga postovali zbog doze disidenstva i one koji to nisu, jer, ipak je bio partizan/njih je,po meni bilo vise/.I danas su podeljeni.Ipak je bio veliki covek i jos veci pisac.Slava mu.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]