"Umetnička podela" SFRJ

Čiji su "Kekec", "Bitka na Neretvi", Titovi automobili...?

Od raspada SFR Jugoslavije prošlo je više od četvrt veka, ali brakorazvodna parnica među danas državama a nekada jugoslovenskim republikama, traje i dalje. Devizna štednja, diplomatsko-konzularna predstavništva, imovina firmi... sve su to teme o kojima godinama raspravlja Mešovita komisija za sukcesiju.

Dragana Ignjić
Dragana Ignjić

Ovih dana, pažnju javnosti privukla je vest da Slovenija traži da se u tu zemlju po tzv. nacionalnom ključu vrate kulturna dobra čiji su autori Slovenci.  

Koliko je zahtev Slovenije osnovan, da li je zakasneo i kako Srbija prema sličnim zahtevima treba da se odnosi? 

Kako se određuje kome pripadaju umetnička dela nastala u vreme Jugoslavije? Čiji su originali filmova, a ko može da poseduje digitalne kopije? Da li su slike vlasništvo muzeja ili galerije koji su ih kupili i ima li kakva prava na njih zemlja geografskog porekla umetnika?

O svemu tome u emisiji "Oko" govore: direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, istoričarka umetnosti i višedecenijski kustos Zbirke jugoslovenskog slikarstva XX veka u Narodnom muzeju Ljubica Miljković i reditelj Ljubiša Ristić. O filmovima "Bitka na Neretvi", "Kozara" i kome pripadaju - iz Zagreba se javlja reditelj Veljko Bulajić.

Emisiju vodi Dragana Ignjić.

broj komentara 0 pošalji komentar