Lepša strana Srbije

Gledaocima će biti predstavljene znamenitosti opštine Petrovac na Mlavi i to:

Narodna biblioteka " Đura Jakšić" , Zavičajni muzej sa arheološkim odeljenjem, a u okviru Kulturno-prosvetnog centra radi i Pozorište, osnovano 1908. godine. Atrakciju Homoljskih planina predstavlja i veliki broj klisura,a izdvaja se Gornjačka klisura, duga 16km, sastavljena  od 4 velika meandra. 
 
Izuzetna vrednost ovog kraja leži u pitkoj i zdravoj vodi, koja je vodeći prirodni potencijal ovog kraja. Mnogo potoka, vrela, rečica, jezera, kao i reke Mlava, Busur, Vitovnica,čine razvijenu i razgranatu mrežu ovog kraja. Netaknuta priroda je pravi izazov za ljubitelje seoskog turizma i zdrave hrane. Izuzetna ponuda ugostiteljskih usloga i kvalitetne hrane zasniva se na organskoj hrani pripremljenoj na tradicionalan način.  
 
Petrovčani poslednjih godina ubrzano rade na razvijanju ruralnog turizma, promovišući etno-sela, od kojih su najpoznatija Bistrica, Ždrelo i Gornjak.Osim što je poznata po bistričkom siru i brašnu, od kojeg se pravi homoljski kačamak , čuvena je i po tome što je u njoj rođen Dragutin Tomašević, prvi Srbin  učesnik Kraljevine Srbije 1912. u Švedskoj na Olimpijadi.Za Dragutina se vezuje još jedna zanimljivost. Za njega su pričali da je čovek brži i od voza. Naime, Drgautin se 1909.zaista trkao sa vozom i pobedio. Njemu u čast, otvoren je i jedan nesvakidašnji muzej.
 
Banja Ždrelo se nalazi u neposrednoj blizini Petrovca. Ova banja je svojevrsna bušotina iz koje izvire termalna voda izuzetnog kvaliteta,čija temperatura prelazi 40 stepeni, te je pogodna kao dopunsko sredstvo u lečenju hroničnih oboljenja. 
 
Manastir Gornjak, na maloj zaravni iznad leve obale Mlave ispod strmih litica planine Ježevca, zadužbina je kneza Lazara, iz vremena kada je pobeđivao Turke na bojnom polju, a zadužbinama Bogu zahvaljivao. Na kilometar ili dva od Gornjaka prema Petrovcu, sa desne strane, u stenama, stoje ostaci srednjovekovnog manastira Blagoveštenje,zadužbine despota Stefana Lazarevića.
 
Značajno je pomenuti da se u selu Vitovnica, u blizini Petrovca, nalazi istoimeni manastir iz trećeg veka. U selu se rodio i u manastiru Bogu služio, otac Tadej.
 
U selu Kamenovu, selu pčelara, održava se Sabor pčelarstva, najveći ovakve vrste u Srbiji. Meštani su ovde podigli spomenik pčeli, koji je drugi u svetu, posvećen ovom blagorodnom insektu.
broj komentara 0 pošalji komentar