Srbija na vezi

Od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do "regiona" preko ćuprije na Drini

Na današnji dan, 1934. godine u Marseju je ubijen jugoslovenski  kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, poznat kao Ujedinitelj. Posle par "ujedinjenja", danas živimo razjedinjeni u nekoliko samostalnih zemalja regiona. U svakoj od njih, (ali u pojedinim, silom prilika u znatno manjem broju) kao autohtoni narod žive Srbi. kakav je njihov položaj, koliko se poštuju i sprovode politička, nacionalna, građanska i druga prava, kroz prelistavanje štampe, razgovaramo sa predsednikom Saveza Srba iz regiona Miodragom Lintom.

Na današnji dan, 1892. u Travniku je rođen naš Nobelovac Ivo Andrić. U čast 125. godišnjice rođenja velikana domaće i svetske književnosti, RTS emituje serijal pod nazivom "Čitamo Andrića", ali i druge sadržaje prilagođene značajnom jubileju. Naša gošća biće urednica serijala Lidija Božić.

Iz bogate arhive RTS-a prenosimo raritetni zapis piščevih mudrih reči koje oplemenjuju i ukazuju na suštinu života.

U emisiji pratimo predizbornu atmosferu u Makedoniji, pred lokalne izbore koji su zakazani za 15. oktobar. Tim povodom Miroslav Karlica  razgovara i analizira situaciju sa makedonskim kolegom Draganom Milosavljevićem.

Koleginica Mirjana Raičević Tasić pratila je promociju knjige "Nasilje nad Srbima u 20. veku-uzroci i posledice", autora prof.dr Radoslava Gaćinovića.

Takođe, videćete i prilog sa parastosa civilnim žrtvama u selu Varivode i Gošić (Hrvatska) koji su ubijeni posle akcije "Oluja". Prilog su pripremile kolege iz Tv produkcije ZVO Vukovar

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

broj komentara 0 pošalji komentar