Sveta Gora, Putin kao državnik, Cipras kao turista

Zašto su monasi na Svetoj Gori odbili da ugoste premijera Grčke

Lidera Sirize Aleksisa Ciprasa danas mnogi zovu bivši levičar, optužujući ga da je izdao politiku koja ga je i dovela na vlast. I o tome levičari u Grčkoj i Evropi danas raspravljaju. 

Medjutim, u jednoj stvari, Cipras je ostao dosledan. U januaru 2015. godine, kada je postao premijer, odlučio je da zakletvu neće položiti na Jevanđelju, kršeći tako stare protokole i provocirajući crkvu. Cipras je isticao da je ateista i da crkvu treba odvojiti od države.

Možda zato nije iznenađenje vest da je Sveta Gora, teritorija pod formalno grčkim suverenitetom, pre nekoliko dana odbila da Ciprasa primi kao premijera, odnosno da ga ugosti uz sve državničke počasti, jer je ateista.  Zanimljivo je da te počasti prošle godine dobio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Da li su u ovoj odluci učestvovali i srpski monasi iz Hilandara i kako izgleda sistem odlučivanja na delu Halkidikija koji već vekovima ima veoma široku autonomiju. O svemu tome, za Oko magazin govori bivši diplomata i član Komisije za obnovu Hilandara Vladeta Janković.

U emisiji pogledajte i da li je 2025. godina kada će Srbija pristupiti Evropskoj uniji, koje su evropske posledice katalonskog referenduma, i kako je izgledao život najbogatije žene u Evropi Lilijan Betankur.

broj komentara 0 pošalji komentar