Šta su sve tehnologije uradile za nas

Pametne aplikacije

Živimo u svetu digitalizacije i prevlasti internet tehnologija, koje svakim danom sve više i više demonstriraju svoju moć nad čovečanstvom. Tehnološke tendencije u 2017. se mogu podeliti u 3 tematske grupe: veštačka inteligencija, digitalno i mreže.

"Kako veštačka inteligencija tako i mašinsko učenje, doživeli su prekretnicu i njihova primena nastaviće da se uvećava, šireći se na sve usluge, predmete ili aplikacije koje funkcionišu uz pomoć tehnologije", smatraju analitičari Gartnera. U ovoj eri novih tehnologija, zahvaljujući "mašinskom učenju", otkrivena je velika moć koju poseduje kombinacija paralelnih obrada, unapređenih algoritama i velikih baza podataka. Naime, može se koristiti u bankama za upravljanje transakcijama u realnom vremenu, za predviđanje ishoda, kao i pronevera. Od ličnih asistenata do širokog spektra aplikacija koje funkcionišu uz pomoć veštačke inteligencije, tehnologija može da transformiše bilo koje radno okruženje time što će neka zaduženja učiniti efikasnijim i lakšim za izvršenje.

"Svaka kategorija softvera, od bezbednosnih alatki do poslovnih aplikacija, imaće veštačku inteligenciju", poručuju stručnjaci. Gartner očekuje da će do 2018. godine 200 najvećih kompanija na svetu koristiti pametne aplikacije i sve funkcionalne pogodnosti kompleksnih setova podataka i analize, kako bi preispitali svoje ponude.

Prema naučnicima tehnologije "interneta stvari" moći svuda da računaju na veštačku inteligenciju, od domaćinstava do kancelarija, fabrika ili medicinskih ustanova. "Digitalni svet će svaki put u sve većoj meri biti detaljan odraz onoga što predstavlja fizički svet i činiće se da je i sam njegov deo".

Kod mrežaste topologije postoji dinamična povezanost između ljudi, procesa i usluga koje podržavaju digitalni ekosistemi. Krajnji cilj biće mogućnost integrisanja mnogobrojnih korisnika pomoću raznih uređaja i komuniciranja sa raznovrsnim mrežama.

Prema rečima stručnjaka, svaka kompanija će imati kombinaciju od pet platformi digitalne tehnologije: informacioni sistemi, iskustva klijenata, analiza i inteligencija, internet stvari i fabrički ekosistemi. Oni tvrde da je ključna stvar da kompanije identifikuju kako će napredovati te platfome, kako bi se suočile sa izazovima digitalnog poslovanja.

Bezbednost je takođe prioritet još od prvih koraka u projektovanju tehnoloških uređaja. "Ljudi zaduženi za bezbednost će biti u obavezi da rade zajedno sa programerima aplikacija i softverskih rešenja i to će biti preduslov koji će morati da ispune skoro sve kompanije", upozoravaju stručnjaci.

O svemu navedenom govorilo se na stručnom skupu i izložbi INFOTEK u Aranđelovcu, početkom juna ove godine, gde su se na jednom mestu okupili najeminetniji stručnjaci iz naše države i okruženja. U emisiji učestvuju: dipl. inž. Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija; dipl. inž. Duško Sivčević, načelnik odeljenja za elektronsko poslovanje, Ministarstvo unutrašnjih poslova; dipl. inž. Dane Hinić, ASSECO; dipl. inž. Dragan Stokić, ATOS; dipl. inž. Mladen Simić, MDS; dipl. inž. Branko Milikić, HALCOM; dipl. inž. Đorđe Novaković, INOVA; dipl. inž. Sonja Milovanović, ENEL PS; dipl. inž. Goran Veljović, E-SMART SYSTEMS.

Autorka serije i urednica je Olivera Kosić, snimatelj slike Vuk Ćetković, asistent snimatelja Milorad Ševo, snimatelj tona Zlatko Stanojević, rasvetljivač Zoran Đorđević, tonska obrada Predrag Stamatović, muzička urednica Vladana Marković, montažer Boško Novaković, producent Zoran Jovanović - Oskar, dok je organizaciju vodio Zoran Zindović.

broj komentara 0 pošalji komentar