Upitnik

Tužba protiv zemalja NATO: Srbija plaća danak uranijumu?

Osamnaest godina posle bombardovanja Srbije tim domaćih i stranih advokata i lekara priprema tužbu protiv 19 članica NATO, koje su učestvovale u agresiji. Zastupaće sve građane Srbije koji su žrtva upotrebe osiromašenog uranijuma 2009. godine i nastojati da dokažu da su te zemlje odgovorne za dramatičan porast obolelih i umrlih od raka u našoj zemlji. Srbija je već godinama u vrhu zemalja po broju obolelih od karcinoma i prva je u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti, tvrde pojedini lekari. Dok jedan deo stručne javnosti ovakvo stanje dovodi u direktnu vezu sa upotrebom osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja Srbije, sa trovanjem zemlje, vazduha i vode koje će trajati dugi niz godina, drugi smatraju da za tako nešta nema nikakvih dokaza. Šta je prava istina i na koji način se ona može utvrditi?

Hoće li država Srbija stati iza tužbe s obzirom da se u prošlosti Međunarodni sud pravde oglasio nenadležnim, a ni nacionalni sudovi Italije i Nemačke odbacili su odgovornost tih zemalja u slučajevima bombarovanja RTS i Varvarinskog mosta?

To su samo neka od pitanja o kojima će govoriti gosti Upitnika: Srđan Aleksić, advokat, šef pravnog tima za podnošenje tužbe koji se formira na predlog Srpske kraljevske akademije, prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg i načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju u Kliničkom centru Srbije, prim. dr Verica Jovanović, v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Milan Antonijević, direktor Jukoma.

Za Upitnik govore i prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva i Đorđe Lazarević, direktor laboratorije Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Autor i urednik emisije je Olivera Jovićević.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 14. jun 2017, 22:30)
anonymous [neregistrovani]

I sta sad?

Lekari su kontradiktorni, a takva tuzba tesko prolazi ili uopste ne prolazi.

(sreda, 14. jun 2017, 10:42)
anonymous [neregistrovani]

Postovani,

havala vam na ovoj emisiji. Zahvalni smo posebno prof.dr. Grujicic, koja je mnogo neobjavljenih detalja obelodanila, samo nas strahovito mrze neke, kazemo neke, statisticke uporedbe koje su neodrzive. Kako se moze procenat oboljelih iz jedne grupe ljudi, sa procentom iz opste populacije usporedjivati? Da ne idemo u matematiku, poslusajte gospodina Aleksica i gospodje Grujicic, pa cete ici pravim putem, a sto se tice dijaspore, gospodin Antonijevic sve, ama bas sve gleda toliko usko, da necemo komentarisati. Ali, mozete biti sigurni da ce dijaspora itekako pomoci, jer i mi imamo rodbinu koja je sad na sad preminula ili obolela, a tu borbu ne zelimo ni najgorem neprijatelju. Zato, ucestvovacemo u pravnoj borbi, jer Srbija ima mnogo izuzetno pametnih ljudi punih znanja i ne treba da cuti.
Samo mala digresija; na zapadu se kaze: "Verujem samo onoj statistici, koju sam sam falsifikovao."

(sreda, 14. jun 2017, 09:26)
ovca za sisanje [neregistrovani]

vuna

ja razumem da je tesko vreme, posla za naucnike u srbiji odavno nema, ali i da su advokati postali socijalni slucajevi e to ne verujem... gospodo prvo uradite nesto pa cete onda biti placeni (tako je kod mene na poslu) a ne da organizujete kojekakve timove da bi se nakacili 2-3 godine na drzavnu grbacu i onda rezultat nije ni bitan, plata je redovna, udri brigu na veselje

(utorak, 13. jun 2017, 22:10)
Doktor Medicine [neregistrovani]

Bravo

Bravo za emisiju, bravo za voditeljku i bravo za Prof. dr. Grujicic. Zena je pokazala sta znaci biti strucnjak i sta znaci biti PROFESOR DOKTOR. 

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]