Memorandum, greh nedovršenog teksta

Zašto je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti jedan od najkontroverznijih dokumenata novije istorije Srbije, šta je prethodilo njegovom pisanju sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kakva je tada bila Jugoslavija a kakva Srbija.

Kako je tekst procurio u javnost, da li je ukraden ili ga je neko namerno dostavio Večernjim novostima, kome je bilo u interesu da se objavi pre nego što ga razmotre i usvoje ključni organi SANU i kakva je veza Dobrice Ćosića s tim dokumentom. Zašto Ivan Stambolić osuđuje akademike a Slobodan Milošević ćuti o "memorandumskoj aferi". Na koji način su povezani Memorandum i sporna humoreska "Vojko i Savle".

Zašto je taj dokument osuđen kao nacionalistički i ratnohuškački, kako su ga dočekali u Hrvatskoj i Sloveniji, da li ga je Milošević, po preuzimanju vlasti, prihvatio kao politički program. Kako je korišćen u Tribunalu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, a kako u hrvatsko-srpskom sporu pred Međunarodnim sudom pravde. I da li SANU i 30 godina kasnije nosi hipoteku krivice zbog tog dokumenta.

U dve epizode dokumentarne emisije "Memorandum, greh nedovršenog teksta" govori 25 sagovornika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Među njima su nekadašnji partijski funkcioneri iz Srbije Dušan Čkrebić i Borisav Jović, bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, dvojica akademika koji su bili u Komisiji za pisanje Memoranduma, Vasilije Krestić i Ljubiša Rakić, predsednik SANU Vladimir Kostić, novinari Slavoljub Đukić, Darko Hudelist... istoričari, politikolozi, pisci, sociolozi...

Drugi deo je u četvrtak od 21.05 na Prvom programu RTS-a. Autor Svetlana Janićijević.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 02. dec 2016, 08:00) - Radmila Mišić [neregistrovani]

vrlo dobro

Vrlo dobra emisija, hvala Bogu da se neko seti da pokaze redove za deterdzent i kafu koji su poceli 1979. a koje ovi sto hvale SFRJ zaboravljaju. Tokom emisije je ubacen i EPP za Gorenje masinu za ves koja danas kosta 300eu. U vreme SFRJ je kostala 1000eu, uvozne su bile debelo carinjene ali su zato zito i struja morali da kostaju manje nego na svetskom trzistu. A onda nam servirate Boarova koji nas ubedjuje da Srbija nije bila eksploatisana. Mogli ste da nadjete i nekog ko bi objasnio da jeste i kako je bila eksplooatisana.

(četvrtak, 01. dec 2016, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

Opet zaboravljamo

To je bilo pre 30 godina. Gde smo bili onda Gde smo sad Kako su se nasi rukovodioci onda snasli Gde su bili Bugari Rumuni itd A mi Eh tesko nama A jos teze nasoj omladini i naslednicima

(četvrtak, 01. dec 2016, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

Da nije bilo "spornog" - memoranduma, oni....

....bi nesto drugo - pronasli!?

(četvrtak, 01. dec 2016, 10:57) - Zare Srbin [neregistrovani]

@ Jos jednom moram da ponovim itd. itd.

Bilo bi mnogo lakse te razumeti da si Srbiju naglasio Velikim slovom, kao sto prilici, a ne samo zagreb Velikim slovom. Nadam se da si razumeo?????

(četvrtak, 01. dec 2016, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

Jos jednom moram da ponovim, za vreme "Memoranduma", ugledni srpski novinar u Zagrebu je upitao.....

.....jednog hrvatskog intelektualca, u hrvatskoj veoma afirmisanim, ali cije ime u srbiji, ne znaci - nista! Da li ste vi citali "Memorandum", upitao ga je srpski novinar? Jesam, citao sam. I, sta pise u njemu, a sto nije u redu" ? Nista ne pise, u memorandumu sto nije na mestu, ali je to nama jako "dobro - doslo"! Odgovorio mu je hrvatski - "intelektualac"! Ubedjen sam, daq ovo i nije tesko - "razumeti".................?!

(sreda, 30. nov 2016, 21:02) - anonymous [neregistrovani]

slucaj memoranduma i djordja martinovica

sve pohvale za ideju i realizaciju! ipak, zanimljivo je da u prvom delu nije spomenut sloucaja djordja martinovica, kad se vec govorilo ostanju u sfrj i o polozaju srba u pokrajinama.

(sreda, 30. nov 2016, 17:22) - anonymous [neregistrovani]

O autorki

Cestitke Pa jes kad bi se salili Lako je trositi tudje pare Pa nista

(sreda, 30. nov 2016, 13:28) - Dragan R. [neregistrovani]

Trebalo je ranije

Iako je samo jedan deo memoranduma tretiran u emisiji, jasno se vidi ko je kriv za tenzije koje su usledile, sta je doneo ustav iz 1974, i sta je KP uradila da se Srbija ocrni. Najzad je neko resio da prikaze pravu istorijsku sliku iz toga perioda.

(utorak, 29. nov 2016, 22:17) - Gledalac [neregistrovani]

Cestitke

Odlicna emisija! Cestitke autorki, uspela je da prikaze ne samo cinjenice i sirok spektar misljenja, vec i kontekst, duh vremena, kulturni, ekonomski, drustveni i politicki kontekst

(utorak, 29. nov 2016, 22:01) - Joe [neregistrovani]

komentar

odlocna emisija, cestitke autorici. Objektivno I zanimljivo bez pokusaja da se utjece na misljenje gledaoca.