Zadnja kuća, Srbija

Rekovac - drugi deo

Četvrta epizoda serijala Zadnja kuća, Srbija je drugi deo priče o opštini Rekovac, koja se nalazi u srcu Šumadije. Levač (kako se ovaj deo Srbije zove) ima gustinu naseljenosti nalik Sibiru, a prosečna starost stanovništva je 65 godina. Neretko ga zovu- crna rupa Šumadije. Od vremena industrijalizacije, razvoja Jagodine i Kragujevca iz opštine Rekovac se samo odlazilo, a svi važniji putevi ga zaobilaze.

Opština koja nema radnu snagu i infrastrukturu kao da je zaboravljena i ostavljena da „umre" i nestane. U ovoj epizodi Milan Popović vas vodi u selo Nadrlje i okolna sela, a naslov emisije je REKOVAC- BAŠ NADRLjALI.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. maj 2017, 17:55) - alfa...! [neregistrovani]

bozo.ilic

Isto tako je i sa selom Bogalinac,ostalo je vrlo malo ljudi,bela kuga je zavladala,žalosno.......!

(ponedeljak, 08. apr 2013, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Trezor

Pored emisije Zadnja kuća,Srbija često gledam i emisiju trezor.Gledajući vašu emisiju često sam govorio sebi da ovaj mlsdi čovek radi direktno za trezor.Svaka vaša emisija je svojevrsni dokument za buduće grneracije.
Iskreno se nadam da bela kuga neće učiniti svoje i da će ovu divnu emisiju imati ko da gleda u dalekoj budućnosti.

(petak, 09. dec 2011, 23:03) - anonymous [neregistrovani]

a

Svaka cast...U pravu si sve!!

(četvrtak, 08. dec 2011, 00:02) - Рада [neregistrovani]

Детињство у Калудри

Моји баба и деда су живели у Калудри... Деда већ 6 година "оре небеске њиве", баке нема већ 2 године... Годину дана нисам отишла у Калудру. У њиховој кући нема више никога, не знам- можда се и неки зид срушио, можда је пао неки цреп. А одрасла сам тамо! И оне страшне деведесете нисам осетила- за мене је увек морало да има! Сећам се и комшија, (нажалост многи од њих више нису са нама)- ту заиста није било зависти, злобе подметања, радило се заједнички, тешко и много али сложно, а сад се чини као да то нисмо били ми, као да је то време које смо проживели припада некој бајци у коју смо одавно престали да верујемо.

(utorak, 06. dec 2011, 21:48) - CRNI PAS [neregistrovani]

Tuga

Kao u navedenom manjak radne snage ja se ne slazem time postoji radna snaga ali nema pravih gazdi radise po mesec dana i manje tek koliko da se odradi posao i dobijes otkaz plate su i suvise male prosek od 12.000 do 19.000 dinara sto i nije cudno zasto narod napusta svoja ognjista . Mada ja mislim da to nije problem samo u levcu vec i u celoj Srbiji.Narod bi se odavno vratio po selima da imaju racuna da se bave nekakvim profitabilnim poslom.Zao mi je ali to je realnost.

(ponedeljak, 05. dec 2011, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

gedza

poslednja zadnja...da li je to veci problem od ovog

(ponedeljak, 05. dec 2011, 15:21) - Kaludranac [neregistrovani]

dobro je da se setiše

Narodi Levča, cele Šumadije, stvaraše modernu Srbiju i oslobađaše je od Turaka, Nemaca, Bugara, stvaraše države drugim narodima (koji su se tada borili protivu njih) i danas su "crna rupa"...Eh, dobro je da se neko setio da postoji Levač, negde u srcu Šumadije, i van izbora.

Pozdrav mojim Levčanima!

(ponedeljak, 05. dec 2011, 00:42) - EKIPA [neregistrovani]

odgovor za ZADNJE

Poštovani,
Naravno da kao školovani ljudi znamo šta je ZADNJE/PREDNJE, HVALA MNOGO/HVALA PUNO/PRAZNO itd. Prvobitni, radni, naslov serijala bio je ĆORSOKAK SRBIJE, a menadžmnet se opredelilo za naslov koji će biti asocijacija nekadašnje sintagme: ZADNJA POŠTA, SURDULICA...recimo. Od toga je nastao naslov- ZADNJA KUĆA, SRBIJA.
Objasnili smo to u nekoliko intervjua, ali svejedno, hvala na komentaru i gledanju...pozdrav.

(nedelja, 04. dec 2011, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

Petronije

Gresis. Nismo mi krivi. Mi samo radimo ono sto moramo.
...krivi su oni sto su nas na to primorali. Oni sto od nasih zivota prave pakao da bi stekli novi dzip, novu vilu na Dedinju, novi racun na Kipru itd. 

(nedelja, 04. dec 2011, 18:35) - Levčanin [neregistrovani]

Slika gornjeg Levča

Demografska slika gornjeg Levča je znatno lošija od ostalih delova,u selima Šljivica,Kalenić,Prevešt,Kaludra... ukupno se godišnje rode u proseku dve bebe. Napomenu bih samo da selo Lukar nije na teritorij opštine Rekovac!

Zadnja kuća, Srbija Zadnja kuća, Srbija

Autor:
Milan Popović

Novi serijal Zadnja kuća, Srbija prikazaće porodice koje su uspele da zadrže decu u provinciji. Od stočara, voćara, preko proizvođača sapuna do onih koji prave štipaljke. [ detaljnije ]