Trag: Kapija slobode

Više od 40 hiljada srpskih vojnika poginulo je ili ranjeno tokom prvog pokušaja proboja Solunskog fronta, jesenjih dana 1916. godine

Najžešće borbe vođene su protiv bugarskih jedinica na planini Nidže u blizini Bitolja, za osvajanje dve i po hiljade metara visokog planinskog masiva Kajmakčalan.

Tu stratešku tačku srpski vojnici zvali su - Kapija slobode.

Emisija "Trag: Kapija slobode" rekonstruiše junačku borbu srpske vojske ali i upozorava na težak zaborav koji polako prekriva spomen kompleks na Kajmakčalanu i njegove heroje.

Autor: Novica Savić
Urednik: Ljubisav Aleksić.

 

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 03. nov 2011, 04:55)
Jagodinac [neregistrovani]

Odgovor

Na zhalost Srbi kao da se hvale brojem svojih poginulih vojnika. Shto je pogibija vecha to je pobeda slavnija. Na zhalost opet Srbi nikada nisu shvatili da je bolje bitke dobiti ne slavno uz minimalan broj poginulih. Sve ove zrtve su bile uzalud jer nove generacije Srba nisu znale da cene slobodu koju su im ovi junaci doneli na bajonetima. Kumanovo nije u Srbiji kao shto nisu mnoga mesta gde su srpski vojnici krvarili i umirali.

(petak, 28. okt 2011, 04:57)
anonymous [neregistrovani]

slava i hvala

Moj pradeda, po ocu, Cedomir C Simonovic ucestvovao je u proboju Solunskog fronta i vratio se kuci ziv ali ne i zdrav. Nakon nekoliko meseci po povratku u svoje rodno mesto ispustio je svoju plemenitu dusu.Njegov vojnicki sanduk i dan danas krasi nasu porodicnu kucu u kojoj nazalost vise niko aktivno ne zivi.
Slamka u vihorove ali nasi junaci ne smeju biti zaboravljeni.

(petak, 28. okt 2011, 02:44)
Vuk [neregistrovani]

Nikolic

Hvala rts-u na ovoj emisiji. Zaista je tuzno videti kako ovaj vazan spomenik istorije propada.

(četvrtak, 27. okt 2011, 18:44)
anonymous [neregistrovani]

slava i hvala

Moj pradeda po majci Milutin Jovanovic je dva puta ranjen na Kajmakcalanu i preziveo,ono sto se ja njega secam je starina sa dugackim brkovima i izguzvanim licem.Njegova prica o proboju Kajmakcalana cini mi se nikada nije zavrsena jer kad je dolazio do grmljave topova i mraka od silnog dima i prasine koji bi prekrili koliko oko vidi tu je zaista gubio na trenutak vezu sa stvarnoscu.Rat je zig koji nikada ne nestane.Nikada se ne ponovilo .