Trag: Medno selo Kamenovo

U nevelikom ali najmedonosnijem selu Srbije, u Kamenovu kraj Petrovca na Mlavi, za dobrih medonosnih godina pčele, u 4.000 košnica, donesu i do 15 vagona meda.

Kao i drugde u Srbiji, i na ove prostore kulturu pčelarenja doneli su monasi i proširili je pre više vekova te je ostao zapis da je Kamenovo jedino selo u porobljenoj Srbiji Turcima davalo harač (desetak) u medu.

Još od tog doba, generacije meštana učile su da rajska dolina između Mlave i Dubrave nudi blagodet, ali samo uz veliki trud i pažljivo gazdovanje.

U Kamenovu, gde danas obitava jedva tri stotine domaćinstava (oko hiljadu stanovnika) pčelarenje je tako, vremenom, postalo način života i nije retkost da u jednoj seoskoj zajednici, u 21. veku, pčelare četiri porodična kolena.

Urednik Ljubisav Aleksić, autor Vesna Vukosavljević, snimatelj i montažer Milorad Rašković.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 28. jan 2015, 23:01) - Nenad S [neregistrovani]

kamenovo

Ima oko 2500 komada.

(četvrtak, 22. jan 2015, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

pitanje

Zašto se sva oprema preporučuje i izrađuje od prohroma, a ne od drveta.

(ponedeljak, 19. sep 2011, 22:06) - anonymous [neregistrovani]

medno selo

dase ne zaboravi, med seuzima sa drvenom, kasikom, postoje dve vrste, med koji pcele uzimaji sa lista, imed koje pcele uzimaju iz cveta, Jovanove reci,literatura DOrbro Jutro, tako strucno napisano, ja sam citala, ponavljala,posle MOC prirode, kad nema ponavlja se , zato ne kupijem,novone, zlato