Sasvim prirodno: Kikinda grad sova

30.000 sova obitava zimi u Srbiji. Da li da sviramo uzbunu?

Naprotiv, imamo povlašćeni položaj u odnosu na druge zemlje. Kikinda je čak i grad svetski rekorder po broju sova koje naseljavaju centar grada. Biolozi su izbrojali čak 750 jedinki.

A zašto su nam sada odjednom bitne sove?

Zato što tamane poljske glodare. Glodari znaju da desetkuju oranice koje hrane Srbiju, razmnožavaju se munjevito i lako prenose zarazu.

Možemo, kao do sada, da uništavamo glodare uz pomoć otrova. Samo što taj isti otrov lako završi u hrani koju jedemo. A sove to rade onako baš "sasvim prirodno", kako im je priroda dala.

Autor: Jovan Memedović

Snimatelj: Vladimir Nešović

Montaža: Violeta Trpševski

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. apr 2011, 01:21) - Jedan od onih [neregistrovani]

EXTRA

Predobra emisija,ima sta da se vidi,a i nauci.Zahvaljujem se RTS-u sto nam je priustio melem za dusu i oci.Imam samo jednu molbu,nadam se da necu biti pogresno shvacen.
Naime,veoma cesto nisam u mogucnosti da pratim niti premjeru,niti reprizu ove emisije,tako da sto mogu pogledam ovde na sajtu,medjutim kada se gleda direktno ili kada se preuzme snimak emisije i gleda na Fullscreen onda je los kvalitet slike,a da bi se gledalo dobrog kvaliteta slika mora biti minimizirana,pa eto vas molim ako bi moglo da se poveca rezolucija emisija postavljenih na sajtu.Unapred zahvalan i jos jednom sve pohvale RTS-u.

(petak, 01. apr 2011, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

<3

Diiiivnooooo!!!!!

(utorak, 29. mar 2011, 23:21) - Hope [neregistrovani]

sove u holandiji

21.03.2011.
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

Steenuil
Holandsko Ministarstvo zemljoradnje zabranilo je do daljnjeg izgradnju nekoliko zgrada u selu Ochten, a sve zbog jedne sove. Planirano je 216 novih stanova, te nova crkva i škola. Međutim u jednom od objekata koje treba srušiti živi jedna vrsta sove (Steenuil), koja pripada zaštićenim vrstama ptica. Sova se skriva u tamnim mjestima u starim stalama, u kojima ima i slijepih miseva. Na nasem jeziku se ova mala sova ( velicine 20 cm) zove kukumavka ili sivi cuk (vidi komentar).
Ministarstvo sada traži da se prvo nađe mjesto gdje će sova dalje nesmetano živjeti, pa tek onda da se gradi.
Mnogi u ovome selu nisu sretni ovom odlukom, jer izgradnja novog kvarta, crkve i škole, u ovom zaostalom kraju, bi imala veliki značaj.
izvor: De Telegraaph

(utorak, 29. mar 2011, 17:35) - anonymous [neregistrovani]

reprize

cetvrtak 10.10 h

(ponedeljak, 28. mar 2011, 23:26) - MikroNaselje [neregistrovani]

repriza

Kad je repriza?! Kad poželiš! Eno ti gore link za preuzimanje... A možeš i na sajtu da pogledaš.

Kikinda grad s(n)ova...

=)

(ponedeljak, 28. mar 2011, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

Re: Pozdrav!

Kad je repriza?

(ponedeljak, 28. mar 2011, 11:51) - Mirjana Radovanovic [neregistrovani]

Prelepo i poucno

Do sada sam gledala skoro sve reportaze gospodina Memedovica i hvala mu sto nam pruza zadovoljstvo da u danasnje vreme velikog sunda naucimo i nestopoucno i dobro.R
eportaza me je posebno dotakla jer je Kikinda moj rodni grad.Zato mi je bila jos draza.Volim prirodu,znam koliko je vazan nas odnos prema n joj jer od toga zavisi i nas opstanak.Znam da ce biti jos dobrih reportaza,na ovoj sam vam posebno zahvalna jer je zaista poucna i prelepa.

(ponedeljak, 28. mar 2011, 08:23) - anonymous [neregistrovani]

Kikinda

odlicna emisja, lep grad

(nedelja, 27. mar 2011, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

Jejine

Odlicna emisija, pozdrav od ekipe iz kanjona Rzava koja je danas udarala po jejini.

(nedelja, 27. mar 2011, 19:07) - Драган [neregistrovani]

град сова

Честитам екипи што је гледаоцима омогућила да види овако поучну емисију, и можда почела да брише погрешно мишљење о овим дивним птицама.