Kulturni dnevnik

Posle svetske premijere na Berlinskom festivalu, gde je dobio specijalno priznanje u programu "Panorama", film "S one strane" reditelja Zrinka Ogreste, snimljen u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, takmiči se za nagrade 44. FEST-a. Tim povodom gost Kulturnog dnevnika je reditelj Zrinko Ogresta.

Na sceni "Petar Kralj" Ateljea 212 premijerno je izvedena predstava "Primorje" Edvarda Olbija, u režiji Stefana Sablića. Edvard Olbi za ovaj tekst pre skoro četrdeset godina dobio je svoju drugu Pulicerovu nagradu.

"Album izgubljenih snova" naziv je izložbe o posve intimnoj porodičnoj priči našeg velikog filmskog reditelja Slobodana Šijana, koja je otvorena u galeriji Ozon.

Izložbom "Revertimini" odnosno "Okrenite se" katalonskog fotografa Đordija Plane Peja, Institut Servantes u Beogradu pridružio se obeležavanju 700 godina od smrti slavnog katalonskog pisca i filozofa Ramona Ljulja.

Tema Beogradskog Šopen festa je Frederik Šopen - muzika, ličnost i značaj velikog pesnika klavira. Koncertima i bogatim pratećim programom, od 26. februara do 1. marta održano je peto izdanje Festivala. Reč kritike o koncertima i ovogodišnjem Festivalu pripremila je Dragana Pantić.

Monografija o svetski priznatom operskom pevaču Živanu Saramandiću sadržajno predstavlja život i karijeru najmarkantnijeg operskog umetnika svog vremena.

Peter Handke i Klaus Pajman su ponovo na belikoj bini bečkog Burga - u insenaciji najavljenoj i dočekanoj kao vrhunac nemačkog govornog teatra za ovu godinu. Reditelj Pajman je postavio Handkeov tekst "Nedužni, Ja i Nepoznata na rubu sporednog puta", kao trosatnu scensku bitku za slobodan prostor. Ekipa Kulturnog dnevnika bila je na premijeri.

Urednik: Vojka Pajkić Đorđević
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar