Trag: Berlinski čin kosovskog teatra

Proterani iz matičnog pozorišta i sopstvenog grada, glumci Srpske drame prištinskog Narodnog pozorišta ne posustaju i ne prestaju sa radom.

Petnaest godina bez krova nad glavom išli su ka svojoj publici gostujući u domovima kulture, dvorištima i seoskim budžacima, svuda na Kosovu. Igrajući za usamnjene Srbe po enklavama, klanjajući se njihovoj odvažnosti da ostanu i čuvaju dom.

Na poziv prijatelja iz Monbižu teatra kreću na dve hiljade kilometara dalek put, u Nemačku, Berlin, da igraju za nemačku publiku.

Uz nezaobilazni zavičajni specijalitet - šarski sir, uigrava se buduća predstava koja će premijerno biti odigrana pred nemačkom publikom. "Hotel Kosovo" ne mogu igrati kako je planirano i kako su domaćini želeli. Obezbeđen je novac tek da može da se krene tako u krnjem sastavu, bez dekora, scenografije i kostima. U hodu se stvara "Kabare Kosovo"...

Autorka "Traga" provela je nekoliko dana sa članovima ovog teatra, prateći i beležeći sve nesvakidašnje situacije sa kojima su se susretali tokom berlinske mini turneje. Pred vama je uzbudljiva priča o neuništivom duhu srpskog glumišta sa Kosova.

Autorka: Tatjana Manojlović
Urednik: Ljubisav Aleksić
Odgovorni urednik Redakcije aktuelno-dokumentarnog programa: Dragan Stojanović

broj komentara 0 pošalji komentar