Profesionalac

Kultna predstava Dušana Kovačevića "Profesionalac", sa legendarnim Danilom Batom Stojkovićem u glavnoj ulozi, pretočena je u istoimeni film. Komad nastao 1989. odnosi se na Brozov sistem, vreme komunizma, cenzure i političkog jednoumlja.

Radnja filma smeštena je u period između 1991. i 2001. godine. Teja je novi direktor jedne izdavačke kuće. Ima posebno težak dan jer njegovi radnici prete štrajkom. Baš tad ga sekretarica obaveštava da ima posetioca koga nikako ne može da se otarasi.

Nezvani gost dolazi sa koferom u kome se nalaze predmeti koji direktoru izgledaju poznato. Između ostalog, tu je i hrpa knjiga za koju će se ispostaviti da ih je sam Teja napisao, iako on to još uvek ne zna.  Naime, misteriozni posetilac je Tejina senka, čovek koji ga je godinama pratio zbog njegovih radikalnih opozicionih stavova.

Knjige su nastale na osnovu policijskih dosijea. Kao i mnoga druga Kovačevićeva dela, ova drama sa elementima komedije, sa puno cinizma i ironijemž, govori o ovdašnjem mentalitetu i apsurdu življenja u policijskoj državi.

Uloge: Bora Todorović, Branislav Lečić, Nataša Lečić, Miki Krstović, Gorica Popović, Josif Tatić, Aljoša Vučković i drugi.

Režija i scenario Dušan Kovačević

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 03. okt 2009, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

repriza?

Da li ce biti repriza filma i kada?

(subota, 03. okt 2009, 11:38) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Da li mislite da se Srbija promenila od doba na koje se odnosi predstava i film? Iste priče samo promenjeni glumci, sve mi se čini ta će tako biti i u budućnosti kako su stvari počele da se odvijaju. Inače oba filma su odlična!

(subota, 03. okt 2009, 02:18) - Laki Topalovic [neregistrovani]

Zasto nema Bate

Bata Stojkovic je umro pre snimanja filma,tako da ga je zamenio Bora Todorovic.Inace Teju u predstavi je igrao Bogdan Diklic.

(petak, 02. okt 2009, 23:01) - anonymous [neregistrovani]

...

Ima po internetu da se skine i pozorisna predstava...Stvarno je Bata Stojkovic odigrao predobro...Komunista do kosti :)

(petak, 02. okt 2009, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

profesionalac

Čitaj kako je napisano. Danilo Bata Stojković je bio glavni glumac u pozorišnoj predstavi dok u filmu glumi Bata Todorović (još malo pa kao Bata Stojković).

(petak, 02. okt 2009, 07:32) - Zika [neregistrovani]

Nema Bate stojkovica

Gde je u filmu Danilo Bata Stojkovic , pa cak i u glavnoj ulpzi, Ja sam gledao film nema njega na filmu.?

(sreda, 30. sep 2009, 20:10) - JOHNNY 23 [neregistrovani]

profesional

obozavam ovaj film.jedva cekam Teodora Teju Kraja